Lab coronatester gesloten, waarde van recente tests onduidelijk

LELYSTAD • Di 9 februari 2021 | 16:31 • Dinsdag 9 februari 2021 | 16:31

Wie onlangs bij PCR Test Nederland aan de Platinastraat in Lelystad een coronatest heeft gedaan, kan er niet zeker van zijn dat die test in het lab op een correcte manier is geanalyseerd. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Bij een laboratorium in Amsterdam waar de commerciële tester gebruikt van maakt heeft de Inspectie vorige week "acute en ernstige risico's" geconstateerd. Zo was het lab niet geschikt voor het vaststellen van testuitslagen. PCR Test Nederland kon bovendien niet bewijzen dat de medewerkers goed opgeleid waren voor het werk. De Inspectie heeft het lab daarom direct gesloten.

Volgens de Inspectie is niet met terugwerkende kracht op individueel niveau vast te stellen of de problemen bij het lab hebben geleid tot verkeerde diagnoses. Voor iemand die er recent is geweest is het raadzaam om ergens anders nogmaals een test af te laten nemen.

Het is de eerste keer dat de Inspectie een laboratorium van een coronatester sluit. In totaal heeft het bedrijf zestien teststraten, 14 in Nederland en in Duitsland en België ieder één. De vestiging in Lelystad is de enige Flevolandse. Alle teststraten van het bedrijf mogen open blijven.

Reactie bedrijf
PCR Test Nederland zegt met ontsteltenis kennis te hebben genomen van de berichtgeving door de Inspectie Jeugd en Gezondheid. "Met nadruk willen wij aangeven dat de door ons gehanteerde testmethode in andere landen wel is gevalideerd en dat wij uitsluitend werkzaamheden verrichten onder toezicht van een geregistreerde Medisch Micro Bioloog. Dit alles was voor de Inspectie blijkbaar onvoldoende."

Het bedrijf zegt voorlopig een samenwerking aan te gaan met een ander, gerenommeerd Nederlands laboratorium.

Commerciële teststraat of GGD, wat is het verschil?
Wie symptomen heeft die duiden op het coronavirus wordt geadviseerd zich te laten testen. Dat kan in zo'n geval gratis bij de teststraten van de GGD. Het is niet de bedoeling om daar een test af te laten nemen als je géén klachten hebt. Bij een commerciële teststraat kan dat wel. Je betaalt dan voor de test. Mensen maken gebruik van een commerciële teststraat als ze bijvoorbeeld voor een reis naar het buitenland een negatieve coronatest moeten kunnen aantonen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel