Natuurvergunning groot varkensbedrijf onder vuur

CREIL • Wo 10 februari 2021 | 15:19 • Woensdag 10 februari 2021 | 15:19

De natuurbeschermingsvergunning van een bedrijf met 11.000 varkens in Creil ligt onder vuur bij de Raad van State. Milieu-organisatie Mobilisation for the Environment (MOB) wil dat de vergunning van tafel gaat.

Deze werd namelijk verleend toen het Programma Aanpak Stikstof (PAS) nog bestond. Maar dat programma werd in mei 2019 door de Raad van State afgeschoten. Activiteiten die een toename van stikstof op natuurgebieden teweeg brengen, konden geen vergunning meer krijgen. Volgens MOB moet daarom de vergunning van de varkenshouder ongeldig verklaard worden.

Kleine kans op vergunning bij nieuwe aanvraag
De vergunning van de varkenshouder is lang geleden al aangevraagd en werd in 2017 verleend na een bedrijfsuitbreiding. De vergunning is echter nooit definitief geworden, omdat de Raad van State er nog uitspraak over moet doen. Als deze nu ongeldig verklaard wordt, moet er een nieuwe aanvraag gedaan worden. Met de nieuwe regelgeving is de kans klein dat die opnieuw verleend zal worden.

'Miljoeneninvestering dreigt verloren te gaan'
De provincie wil dat de Raad van State de vergunning overeind laat vanwege opgewekt vertrouwen. "Een miljoeneninvestering dreigt verloren te gaan", zei een woordvoerster van het provinciebestuur. Flevoland vindt dat milieuclub geen recht van spreken heeft, omdat tegen het ontwerp van de vergunning destijds geen zienswijzen zijn ingediend.

MOB doet een beroep op een recente uitspraak van het Hof van Justitie in Luxemburg in een zaak van Varkens in Nood. Daarin bepaalde een Europese rechter dat ook bij het niet indienen van zienswijzen burgers in beroep moeten kunnen gaan bij de nationale rechter. Staatsraad Erik Minderhoud gaf aan dat de uitspraak van het Europese hof vrijwel zeker zal worden overgenomen.

De uitspraak volgt over zes weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel