Rechter: Walibi niet schuldig aan ongeluk met kart

BIDDINGHUIZEN • Wo 10 februari 2021 | 13:26 • Woensdag 10 februari 2021 | 13:26

Attractiepark Walibi Holland in Biddinghuizen is niet schuldig aan een ongeluk met een kart dat in 2018 plaatsvond. Bij het ongeluk raakte een destijds 13-jarig meisje uit Almere ernstig gewond, toen ze met haar haren vast kwam te zitten in de motor van de kart. Volgens de rechtbank kan op basis van het dossier kan niet worden geconcludeerd dat Walibi onvoldoende instructies heeft gegeven of dat de kart en de kartbaan niet in orde waren.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden tegen het pretpark een boete van 60.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk, vanwege nalatigheid. Het OM stelde dat er een kap op de kart had moeten zitten, die een opening achter de zitting zou afschermen. Deze kap zou tijdens het ongeluk hebben ontbroken. Volgens het OM voldeden niet alleen de kart en de kartbaan niet aan de voorschriften, maar zouden medewerkers van de kartbaan zich ook niet aan de veiligheidsinstructies hebben gehouden.

De rechtbank kwam woensdag tot de conclusie dat er voor deze beschuldigingen onvoldoende bewijs is en dat het park daarom moet worden vrijgesproken.

Haarknot raakte na de start los
Het dragen van een helm en beschermende kleding was geen verplichting op de baan in Walibi. Op basis van verklaringen concludeert de rechter dat de medewerkers van Walibi bij de kartbaan voldoende aandacht hebben gehad voor het lange haar van het meisje. Er is op toegezien dat haar haar in een knot zat, voordat zij wegreed. Volgens ooggetuigen zou het haar vlak na de start zijn losgeraakt.

Geen causaal verband
De opening achter de zitting maakt volgens de rechtbank geen deel uit van het ontwerp. Walibi stelde tijdens de rechtszaak al dat de kart een Tüv-keuring had en dus voldeed aan alle veiligheidseisen. De rechtbank stelde vast dat het ontbreken van de kap opmerkelijk was, maar dat uit het dossier niet precies blijkt wat de functie ervan was, of het inderdaad op de kant hoorde te zitten en of het ontbreken een rol heeft gespeeld bij het ontstaan van het ongeluk. Een causaal verband tussen het ontbreken van het kapje en het ongeluk kan volgens de rechtbank dus niet worden aangenomen.

Als laatste stelt de rechtbank vast dat ook de kartbaan was goedgekeurd door de bevoegde instantie en regelmatig werd geïnspecteerd. De baan is overigens sinds het incident gesloten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel