Gemeenteraad wil onderzoek naar oneigenlijk grondgebruik

DRONTEN • Wo 10 februari 2021 | 23:51 • Woensdag 10 februari 2021 | 23:51

De acht fractievoorzitters in de gemeenteraad van Dronten hebben de Rekenkamer in de gemeente verzocht een onderzoek in te stellen naar het oneigenlijk grondgebruik in de gemeente. Dan gaat het om inwoners die hun schutting of hun schuur op een stukje grond hebben geplaatst dat niet hun eigendom is. De fractievoorzitters willen niet onderzocht hebben of dat in de gemeente voorkomt. Ze willen dat de Rekenkamer Dronten onderzoekt hoe de de gemeente daar mee omgaat.

Volgens fractievoorzitter Siert Jan Lap van het CDA komen er bij herhaling signalen binnen dat inwoners zich onjuist behandeld voelen door de gemeente. "Zo zijn er voorbeelden van mensen die bij oneigenlijk grondgebruik de mogelijkheid krijgen om het stukje grond te kopen. En als ze daar dan mee instemmen, dan horen ze later dat het niet kan", zegt Siert Jan Lap. "Er zijn ook voorbeelden van inwoners die hun schutting op last van de gemeente verplaatsen. Om dan even later te horen dat de aangewezen plek ook niet klopt."

Geïntimideerd
Bewoners zouden zich ook soms geïntimideerd voelen door de toon waarmee zij door de gemeente op hun fout worden gewezen, zegt Lap. "Bewoners zijn zich doorgaans niet bewust dat ze iets verkeerd doen. En we horen dat inwoners worden aangeschreven alsof ze opzettelijk aan 'landjepik' hebben gedaan." Er zouden ook voorbeelden zijn waar ambtenaren onaangekondigd rondsnuffelen in achtertuinen. "Toen een bewoner vroeg wat die onbekende meneer in de tuin van de buren deed, kreeg hij te horen dat hij zich er niet mee moest bemoeien."

De gemeenteraad wil onderzocht hebben of het gaat om een reeks incidenten of dat de klachten een directe relatie hebben met de gekozen manier van werken. "En dan willen we graag weten hoe de bestuurlijke aansturing vanuit het gemeentehuis verloopt", zegt Lap. De gemeenteraad wil dat het onderzoek door de Rekenkamer Dronten wordt gedaan omdat deze onafhankelijk is van de gemeente. "We hopen dat het onderzoek kan aantonen of en zo ja waar het mis gaat. Want dan kan de Rekenkamer Dronten mogelijk met aanbevelingen komen om het beleid en de uitvoering te verbeteren.

De verwachting is dat de Rekenkamer Dronten nog deze maand laat weten of zij het onderzoek op zich wil nemen. "Daar beslist de Rekenkamer Dronten eigenstandig over", zegt Lap.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel