Politie: goede resultaten met integrale aanpak ondermijning

LELYSTAD • Vr 12 februari 2021 | 17:17 • Vrijdag 12 februari 2021 | 17:17

In Lelystad zijn vorig jaar goede resultaten geboekt met de integrale aanpak van ondermijning. Volgens de politie zijn deze inspanningen niet altijd direct zichtbaar voor inwoners, maar geeft een integrale aanpak, waarbij bijvoorbeeld partijen als politie, gemeente en belastingdienst samenwerken, uiteindelijk wel vaak het meest succesvolle resultaat.

Als voorbeeld noemt de politie de sluiting vorig jaar van een malafide horeca-onderneming in de stad. Dat gebeurde na het opleggen van verschillende dwangsommen door de gemeente. Ondertussen werd ook gekeken naar illegale kamerhuur en woonfraude door de eigenaar van de horecazaak.

In een ander geval kwam een malafide ondernemer in beeld, omdat hij ongebruikelijke spullen in bezit had. Na onderzoek bleek dat de man onterecht een uitkering ontving. Deze week is volgens de politie daarom ruim 55.000 euro aan uitkering teruggevorderd van de man.

Uit plaatselijk ondermijningsoverleg bleek bovendien dat de man actief was in het criminele circuit, onder op het gebied van drugs. Volgens de politie waren zijn inkomsten vermoedelijk daaruit vergaard. Uiteindelijk kon voorkomen worden dat de ondernemer nog een tweede horecagelegenheid kon openen. Tegen de man zijn verschillende onderzoeken gestart.

Ondermijning
Er is sprake van ondermijning als boven- en onderwereld met elkaar verweven zijn. Crimineel geld kan dan in legale activiteiten worden gestoken en op die manier worden witgewassen. De politie roept inwoners op om opmerkelijke zaken te melden. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een restaurant zonder klanten. Een kapper of autobedrijf dat overdag nooit open is. Ook onlogische bedrijfsactiviteiten of verbouwingen kunnen volgens de politie signalen van ondermijning zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel