'Houding PVV en SP berokkent schade aan de Floriade'

ALMERE • Ma 15 februari 2021 | 22:53 • Maandag 15 februari 2021 | 22:53

De houding die de Almeerse PVV en SP aannemen richting de Floriade zorgt ervoor dat het evenement schade oploopt. Die boodschap uit vertrekkend directeur Pieter Cloo. Hij is daarnaast van mening dat het college van burgemeester en wethouders de oppositiepartijen te veel ruimte geeft als het gaat om hun kritiek op de wereldtuinbouwtentoonstelling.

Bij de aankondiging van zijn vertrek gaf Cloo vorige week aan 'geen mogelijkheid te zien voor verdere constructieve samenwerking met het Almeerse gemeentebestuur'. In een interview met Omroep Flevoland gaat hij daar nu nader op in.

De bemoeienis van de Almeerse politiek maakte het werk van de Floriade-organisatie volgens hem steeds ingewikkelder. Bemoeienis was er volgens Cloo "Niet alleen om het beter te maken, maar ook een beetje om het bemoeien. Soms bijna om te frustreren." Cloo adviseert het stadsbestuur om de Floriade BV in de toekomst minder dicht op de huid te zitten. "Er lopen allemaal professionals rond. En je moet zorgen dat je daar niet in de weg loopt. Kritische vragen altijd blijven stellen, maar dan graag tussen partijen."

'Oppositie erg invloedrijk'
Het besluit van het college om een second opinion uit te voeren naar de aanleg van de kabelbaan noemt Cloo als grootste frustratiepunt. Dat gebeurde op initiatief van de PVV en Partij voor de Dieren. Deze second opinion heeft de boel flink vertraagd, zo vertelt Cloo, waardoor de Floriade nu met een schadeclaim krijgt te maken.

Cloo zou graag hebben gezien dat het college van burgemeester en wethouders niet akkoord was gegaan met die second opinion. "Je zou dan moeten zeggen: dat doen we even niet. Er zijn burgemeesters - ik heb ook met Van der Laan in Amsterdam gewerkt - die zouden in zo'n geval gezegd hebben: heel jammer. U kunt de vragen stellen en die worden beantwoord. Als u daar geen constructieve bijdrage mee heeft, dan veel succes."

Salaris niet van invloed
De verontwaardiging die oppositiepartijen hebben geuit over het salaris van Cloo, een bedrag dat rond de 270.000 euro ligt, heeft volgens hem geen rol gespeeld bij zijn besluit om te vertrekken.

Gevraagd of hij het zelf geen hoog bedrag vindt, zegt Cloo: "De salarissen passen bij datgene wat je gedaan hebt. We hebben vorig jaar drie crises gehad." Hij doelt daarbij op de eerste keer dat directeur Peter Verdaasdonk wegens ziekte thuis kwam te zitten, de coronacrisis en het definitieve uitvallen van Verdaasdonk. "Ik heb dag en nacht gewerkt. Vanaf 22 juli ben ik een halve dag thuis geweest. Op zeven dagen in de week. Dat is niet erg, maar dat is dan het maximum. Dat staat ervoor en wordt in dat jaar ook betaald."

De ophef over het salaris ontstond nadat wethouder Julius Lindenbergh in een brief aan de gemeenteraad schreef dat er een discussie was geweest over de hoogte ervan. Daarover zegt Cloo: "Dat vond ik niet zo'n handige passage." In de e-mail waarin hij zijn vertrek toelicht, spreekt Cloo zijn dank uit aan Floriade-wethouder Jan Hoek, maar Lindenbergh wordt niet genoemd. Volgens Cloo moet daar niet te veel achter gezocht worden. De samenwerking met Hoek was namelijk intensiever als die met Lindenbergh. Verder spreekt hij richting Lindenbergh waardering uit voor de rol die hij speelde bij het verhogen van de risicoreservering van het evenement.

'Bemoeienis dé reden van vertrek'
Dat na het besluit om door te gaan met de Floriade de politiek zich toch bleef bemoeien met het evenement, noemt Cloo de hoofdreden voor zijn vertrek. Naast de kabelbaan komt hij nog met een ander voorbeeld. Na het wegvallen van Peter Verdaasdonk duurde het vier maanden voordat er een beslissing genomen werd over de bestuursstructuur.

Cloo zegt dat hij door dit soort discussies met de gemeente niet genoeg energie meer had om enthousiast aan het evenement te werken. "Ik heb meer dan 50 crisissen geleid in mijn leven. Ik kan heel wat hebben. Ook met gijzelingen et cetera, daar schrik ik allemaal niet van. Maar dit ondermijnt en je kunt er niet bij, want het is het hoogste orgaan van de vereniging Almere. Punt. Dus ik kan daar niet overheen. En dat betekent dat ik dan mijn conclusies moet trekken, en dat doe ik dan ook."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel