Staatsbosbeheer legt afschieten en vangen konikpaarden en heckrunderen stil

LELYSTAD • Vr 19 februari 2021 | 5:33 • Vrijdag 19 februari 2021 | 5:33

Staatsbosbeheer heeft het afschieten en vangen van konikpaarden en heckrunderen in de Oostvaardersplassen stilgelegd. Dat bevestigt gedeputeerde Michiel Rijsberman van de provincie Flevoland, na vragen van Omroep Flevoland.

Het besluit is genomen naar aanleiding van een handhavingsverzoek van de Stichting Aanpak Misstanden Natuurbeheer (Stamina). Deze stichting is van mening dat het vangen of afschieten van de paarden en runderen onrechtmatig is, omdat de provincie Flevoland daarvoor geen speciaal besluit heeft genomen of opdracht heeft verleend.

Stamina heeft de provincie sinds begin januari meerdere keren naar de, volgens de stichting vereiste, documenten gevraagd. Omdat die niet zijn verstrekt, heeft de stichting de Omgevingsdienst verzocht het vangen en doodschieten van de dieren direct stop te zetten. De Omgevingsdienst, die over handhaving gaat, heeft laten weten dat Staatsbosbeheer voorlopig inderdaad geen paarden of runderen meer vangt of doodschiet, tenzij er een dier in nood is.

De provincie zegt dat er wel degelijk een goede juridische basis is om de dieren af te schieten. "Er is een beheerplan, een ontheffing, er is ook nog een uitvoeringsplan van Staatsbosbeheer", zegt gedeputeerde Cora Smelik van de Provincie Flevoland. "Dat tezamen vormt het geheel op basis waarvan die activiteiten plaatsvinden."

In de afgelopen drie maanden zijn er in de Oostvaardersplassen 27 heckrunderen afgeschoten. In november zijn 155 konikpaarden naar het slachthuis gebracht. Dat meldde het college van Gedeputeerde Staten eind januari aan Provinciale Staten. De afschot van edelherten gaat wel door, daar gelden andere regels voor.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel