Eerste voedselbos op akker in Noordoostpolder van start

ENS • Zo 28 februari 2021 | 20:21 • Zondag 28 februari 2021 | 20:21

Bij boer Van Strien in Ens is zondag een start gemaakt met de aanleg van een voedselbos. Het is het eerste voedselbos op een akker in de Noordoostpolder. Op een stuk grond van 5,5 hectare hielpen twintig vrijwilligers de boer met de aanplant.

Eerst worden de randen van het voedselbos beplant met appel-, mispel-, en perenbomen. Maar er wordt nog meer geteeld op de akker van het biodynamisch bedrijf Zonnegoed van Joost van Strien: "We hebben nu aardappel, pompoen, wortels, pastinaak, erwten, bonen." Daardoor wordt het assortiment van zijn bedrijf breder.

Belangrijker is dat sommige gewassen veel voedingsstoffen in de bodem achter laten waardoor er niet extra bemest hoeft te worden. Van Strien: "Er komen ook stikstofbindende bomen te staan waar de andere gewassen van profiteren. Het voedselbos houdt zichzelf in stand."

"Het kost veel geld om het aan te leggen. Daarom is het nodig dat er ondersteuning komt"

— Joost van Strien, initiatiefnemer voedselbos

Een oudere man die mee helpt met de aanleg van het voedselbos is enthousiast. "Ik hoop dat ik hier straks gratis doorheen mag lopen." Of dat ook echt kan, is nog de vraag. Van Strien: "We gaan een avontuur aan en we hebben nog veel vragen die uitgezocht moeten worden. Maar het fijne van is dat je na het planten nog vijf jaar de tijd hebt om het oogsten te regelen."

Een renderend voedselbos kan volgens boer Van Strien niet zonder financiële steun. "Het kost veel geld om het aan te leggen. Daarom is het nodig dat er ondersteuning komt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel