Zorgen over plan voor 150 woningen aan De Zuid

DRONTEN • Ma 1 maart 2021 | 21:04 • Maandag 1 maart 2021 | 21:04

Het plan om op de plek van de Flevomanege aan de Zuid in Dronten 150 woningen te bouwen, valt niet bij iedereen goed. Enkele Drontenaren vinden het aantal huizen op die locatie te veel en zijn bang voor hoogbouw. Dat bleek maandagavond tijdens een online bijeenkomst over het plan voor De Zuid.

De gemeente, projectontwikkelaar Trebbe Bouw en de stichting Flevomanege hebben in december een intentie-overeenkomst gesloten voor herontwikkeling van de locatie. Sinds 2003 is al diverse keren tevergeefs geprobeerd om de manege te verplaatsen en op die plek woningen te realiseren. Tijdens de online bijeenkomst, waaraan een kleine vijftig mensen deelnamen, wilde de gemeente de mening van omwonenden horen. De reacties worden vervolgens verwerkt in een concreet plan.

Hoogbouw
Diverse deelnemers vinden de kavel van de manege te klein voor 150 woningen. Zij denken dat dit aantal alleen haalbaar is als er voor hoogbouw wordt gekozen, maar dat vinden veel deelnemers op die plek weer niet passen. "Ik krijg de indruk dat 150 woningen nodig zijn om het financieel haalbaar te maken", aldus één van de deelnemers.

Interim-projectmanager gebiedsontwikkeling Erik van de Poll erkende dat het aantal van 150 te maken heeft met het exploitatieplan voor het gebied. Volgens hem is het aantal goed inpasbaar. Als het om de hoogbouw gaat, zei hij: "Wat verstaan we precies onder hoogbouw?"

Er waren ook vragen over de bereikbaarheid van de nieuwe bouwlocatie. De gemeente heeft de toegang nu gepland aan de Concourslaan, maar kijkt naar de suggestie van deelnemers om de bestaande in- en uitrit van de manege aan De Zuid te handhaven.

'Zoektocht naar haalbaar plan'
Wethouder Roelof Siepel zei dat de gemeente bezig is met een zoektocht naar een haalbaar plan. "Als de uitkomst is dat we geen haalbaar plan kunnen maken waar de drie partijen en de gemeenteraad enthousiast over zijn, dan zijn we terug bij af. Dan weet ik niet wat er op deze plek gaat gebeuren. We zijn al vijftien jaar met deze plek bezig." Siepel benadrukte dat als de woningbouwplannen niet doorgaan, ook de verplaatsing van de Flevomanege naar de Wisentweg niet doorgaat. De manege financiert de plannen voor nieuwbouw daar uit de opbrengsten van de grondverkoop van De Zuid.

Aanstaande woensdag is er een tweede online bijeenkomst. Op basis van de reacties komt de gemeente in april met een nader plan, dat aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Uiterlijk in juli moet de raad een definitief besluit nemen over de uitgangspunten voor woningbouw, waarna Trebbe een definitief plan kan maken. In december ging wethouder Siepel uit van oplevering van de woningen in 2023.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel