Plan voor mobiele zonnepanelen van boer Jan de Winter heeft interesse van miljoenenbedrijf

BIDDINGHUIZEN • Di 2 maart 2021 | 8:19 • Dinsdag 2 maart 2021 | 8:19

Jan de Winter uit Biddinghuizen denkt de oplossing gevonden te hebben voor het stikstofprobleem. Op grond die moet herstellen van intensieve landbouw wil hij verplaatsbare zonnepanelen plaatsen. Vervolgens kunnen de panelen doorgeplaatst worden naar het volgende stuk grond dat moet herstellen. Een miljoenenbedrijf wil nu met hem samenwerken.

"Het ene jaar zouden hier zonnepanelen kunnen liggen", vertelt biologische boer Jan de Winter. "En het andere jaar kunnen ze verschuiven; glijden naar een ander perceel dat hierachter ligt. Dan komt dit perceel vrij. Dat kun je weer gewoon ploegen."

Zonnepanelen mee laten draaien in de wisseling van gewassen is een nieuw idee. In Nederland zijn er maar één à twee anderen die met iets vergelijkbaars bezig zijn. "Het hele vakgebied is hartstikke nieuw", zegt onderzoekster Hellen Elissen van Wageningen University & Research. "Het heeft potentie omdat het dubbelgebruik stimuleert. Het ene gaat dan niet ten koste van het andere. Al moet dat nog wel onderzocht worden."

Lees ook: Binnen negen jaar naar duizend hectare zonnepark

Bij De Winter ontstond het idee voor verplaatsbare zonnepanelen aan de eettafel. "Het was gewoon een gezellig verjaardagsfeestje. En er ging een bakplaat rond. En zoals die bakplaat over de tafel ging, zo bedacht ik later: zo kun je met glijplaten werken om het naar een ander perceel te slepen."

Samen met twee partners is De Winter nu een jaar bezig zijn droom uit te werken. En zijn plan in niet onopgemerkt gebleven. Het miljoenenbedrijf Mobilis TBI wil al met hem samenwerken. "Dat is natuurlijk grandioos. Het komt veel eerder dan wij gedacht hebben. Wij hebben gezegd: eerst het systeem maar eens vervolmaken. We hebben hier ook een teststrook liggen. Maar voordat we zover zijn, hebben anderen dit al gezien. En als zo'n bedrijf bij ons wil aansluiten dan wordt het iets meer gegarandeerd."

Meer weten over de innovatie van Jan de Winter? Op 4 maart is hij te zien in de Virtuele Bustour van Expeditie Flevoland.

Mobilis TBI hoopt containers vol accu’s te vullen met stroom uit de zonnevelden van De Winter. Met die containers wil het bedrijf zijn bouwplaatsen voorzien van stroom. De combinatie van verplaatsbare zonnepanelen en accu-containers is uniek. "Dat had ik nog niet eerder gehoord", aldus onderzoekster Elissen.

''Het is de manier om de energietransitie te volbrengen''

— Jan de Winter, initiatiefnemer

De Winter heeft grootse plannen met zijn uitvinding en ziet zijn verplaatsbare zonnepanelen al door heel Nederland liggen. Maar zonder subsidie is dat volgens hem niet te doen. Op dit moment is die er nog niet. "Doordat wij het verplaatsbaar maken, past het niet in de regelgeving van de subsidies. Wij lopen ergens tegenaan waar nog geen regelgeving voor is. We lopen voor de muziek uit."

Dit artikel is geschreven door Maarten Groeneweg. Hij gaat zich het komende jaar speciaal richten op nieuws uit Zeewolde en Dronten voor Omroep Flevoland. Voor tips: maarten.groeneweg@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel