Oproep aan inwoners dorpen om alert te zijn op wiettelende buurman

NOORDOOSTPOLDER • Di 2 maart 2021 | 18:09 • Dinsdag 2 maart 2021 | 18:09

Een oproep aan alle inwoners van de dorpen van Noordoostpolder: zie je iets verdachts in en rond een huis van de buren, alarmeer dan de politie, want het zou zomaar kunnen gaan om drugsactiviteiten.

In Noordoostpolder werden in de afgelopen twaalf maanden zo'n tien drugspanden gesloten. Reden voor waarnemend burgemeester Jan Westmaas om inwoners op het hart te drukken dat het opsporen van drugspanden prioriteit heeft, maar niet kan zonder de hulp van de dorpelingen. Eerdere oproepen hebben volgens Westmaas zeker gewerkt. Hij ziet in zijn gemeente een hoge meldingsbereidheid.

"Word je betrapt op ondermijnende criminele activiteiten dan gaat de woning drie maanden dicht. En als huurder mag je zeven jaar lang geen huis huren", stelt Westmaas. Deze forse straf moet mensen vooral afschrikken zich bezig te houden met het telen van wietplantjes. Volgens Westmaas is de aanpak via het sluiten van woningen en het beëindigen van huurcontracten een hele efficiënte gebleken. Wiettelers merken dan echt de gevolgen van hun handelen. Volgens Westmaas gaat er bovendien een duidelijk signaal vanuit. "Mensen zien dan dat er opgetreden wordt. Dat je er niet zomaar mee wegkomt."

De burgemeester vindt mensen die een melding doen over buren die iets strafbaars begaan, geen verklikkers. "Helemaal niet zelfs, je doet iets om je leefomgeving te verbeteren. Er ontstaan soms heel gevaarlijke situaties."

De burgemeester hoopt dat de proef met legale wietteelt in Nederland oplossing gaat bieden. "Op dit moment is wietteelt vaak ook het begin van een ondermijningstraject. Er wordt veel geld mee verdiend. En dat wordt vervolgens in ons gemeente, of elders in het land weer geïnvesteerd in de koop of huur van bedrijfspanden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel