Urker stichting wil stripboek maken over lot Joods gezin in WO2

URK • Do 4 maart 2021 | 17:12 • Donderdag 4 maart 2021 | 17:12

De Urker Stichting Odulphus wil een stripboek laten maken over 'Japien de Joode'. De strip gaat over het gezin Kropveld, destijds het enige Joodse gezin op Urk. Zij werden in 1943 in Sobibor vermoord door de nazi's. Met de strip moet de geschiedenis van de Jodenvervolging onder de aandacht van basisschoolleerlingen in Flevoland gebracht worden.

Het idee staat nog in de kinderschoenen. Maar Jelle van Slooten en Meindert Hakvoort van de stichting zetten alles op alles om het verhaal van Israël Samuel Kropveld, alias 'Japien de Joode' in beeld te brengen. Want die geschiedenis moet verteld worden, vindt Van Slooten: "Dit verhaal kun je op allerlei manieren presenteren. Wij denken dat een stripboek goed aansluit bij de wijze waarop leerlingen in groep zeven en acht informatie opnemen."

De familie Kropveld, bestaande uit vader Israël, moeder Hendrika en dochter Lea, verhuisde vlak voor de bezetting van Amsterdam naar Urk. En het leven daar beviel hen goed. Tot de oorlog uitbrak. Als enige Joodse familie op Urk kwamen ze snel in beeld bij de bezetter. Die bezetter droeg hen op terug te gaan naar Amsterdam. "De Duitsers wilden alle Joodse inwoners van Noord-Holland bij elkaar brengen in Amsterdam", zegt Jelle van Slooten. Vanaf daar zijn zij naar Westerbork gedeporteerd en toen naar het vernietigingskamp Sobibor. "Toen zij daar aankwamen, zijn ze direct vergast."

"We hebben als wens dat het leven van de familie als strip gaat leven bij de leerlingen", zegt Meindert Hakvoort. "Zodat leerlingen weten wat er gebeurd is. En dat ze zich wapenen tegen discriminatie, tegen pesten en tegen antisemitisme." De strip moet, wat de stichting betreft, op scholen in Flevoland worden ingezet als lesmateriaal. Hakvoort schat de kosten voor het project op 80.000 euro. "We hebben 15.000 euro binnen. De rest moet komen van sponsoring, subsidies en activiteiten."

De stichting heeft striptekenaar Danker Jan Oreel bereid gevonden de strip te tekenen. Het is de bedoeling dat Oreel in juni kan beginnen met het tekenen. De strip over 'Japien de Joode' zou dan vlak vóór de Nationale Dodenherdenking van 2022 klaar moeten zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel