Extra onderzoek naar ondergrond voor gebruik aardwarmte

FLEVOLAND • Vr 5 maart 2021 | 11:55 • Vrijdag 5 maart 2021 | 11:55

De provincies Flevoland en Noord-Holland gaan aanvullend onderzoek doen naar aardwarmte in de diepe ondergrond van de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Er wordt vanaf maart extra seismisch onderzoek gedaan, om meer kennis op te doen over de ondergrond. En dat is nodig om aardwarmte als warmtebron optimaal in te kunnen zetten.

Aardwarmte wordt gezien als een duurzaam alternatief voor het verwarmen van woningen en kantoren. De provincies willen daarom het gebruik van aardwarmte als warmtebron versnellen. Hiervoor hebben ze het programma Versnelling Aardwarmte MRA opgericht. Het project maakt deel uit van een al langer landelijk onderzoek naar aardwarmte.

Lijnen
Met het extra onderzoek moet duidelijk worden waar de warmte zit en of de ondergrond geschikt is om aardwarmte uit te halen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Energie Beheer Nederland (EBN). Met lijnen op de kaart van Nederland bepaalt EBN op welke punten er onderzoek wordt gedaan. Op die punten worden geluidsgolven de aarde in gestuurd. De aardlagen kaatsen de golven terug en met behulp van grondmicrofoons worden de signalen weer opgevangen.

De volgende lijnen worden onderzocht:

Lijn 36 Schiphol-Diemen-Almere (46 km)
Lijn 37 Haarlem-Amsterdam Noord-Landsmeer (36 km)
Lijn 38 De Ronde Venen-Blaricum (28 km)
Lijn 39 Almere-Laren (17 km)
Lijn 40 De Ronde Venen-Amsterdam Zuidoost (17 km)
Lijn 41 Lelystad-Zuid (14 km)

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel