Ruim veertig nieuwe krachten in strijd tegen lerarentekort

ALMERE • Vr 5 maart 2021 | 16:53 • Vrijdag 5 maart 2021 | 16:53

In de strijd tegen het nijpende lerarentekort in het Almeerse basisonderwijs, worden om te beginnen 42 nieuwe krachten ingezet om het onderwijs te ondersteunen. Dat laat Noodplan Lerarentekort Almere (NLA) weten.

Het grootste deel daarvan zijn onderwijsassistenten die worden opgeleid tot lerarenondersteuners. Die moeten de huidige leerkrachten ontlasten in hun takenpakket. Deze groep volgt voor deze functie een hbo-opleiding. Als ze door willen leren om volledig leraar te worden, dan mogen zij na deze opleiding in jaar 3 van de pabo instromen.

Het andere deel bestaat uit zij-instromers die vorig schooljaar als volledig leerkracht aan de slag zijn gegaan. Het gaat in totaal om 16 leraren. Zij-instromers zijn mensen die een hbo of wo opleiding hebben gevolgd die te maken heeft met het onderwijs, maar geen lesbevoegdheid hebben. Een opleiding van Windesheim stoomt ze daarvoor klaar.

Nog eens negentien mensen zijn nu bezig met een traject om te kijken of ze ook geschikt zijn om als leraar aan de slag te kunnen. Dat wordt van tevoren goed onderzocht. NLA wil er zeker van zijn dat het geld vanuit het Rijk goed besteed wordt.

'Noodplan op stoom'
Volgens een woordvoerder van het Noodplan Lerarentekort Almere liggen de plannen op schema. Corona heeft wel gevolgen gehad voor de uitvoering van de maatregelen. Het is lastig om mensen mee te nemen in het praktijkdeel van de zij-instroom als de scholen gesloten zijn.

Het doel is dat het lerarentekort over vier jaar is gedaald. Exacte cijfers daarover zijn alleen nog niet beschikbaar, zegt een woordvoerder van NLA. In Almere staat het lerarentekort nu nog op 13 procent in het reguliere onderwijs en 20 procent in het speciaal onderwijs. Dit zet de kwaliteit van het onderwijs flink onder druk.

Zes miljoen euro
Om het lerarentekort te bestrijden kreeg Almere een half jaar geleden zes miljoen euro toegezegd door het Rijk. Het bedrag is bedoeld voor een periode van vier jaar. Met dat geld worden onder meer de extra onderwijskrachten opgeleid.

Naast het opleiden van nieuwe onderwijskrachten worden ook andere maatregelen genomen. Zo krijgen leraren die in Almere willen werken, voorrang op een vrije sector huurwoning woning in de stad.

Meer geld
Ook is het de bedoeling dat leerkrachten meer salaris krijgen als ze op scholen werken waar veel kinderen op zitten die in de zogeheten gewichtenregeling vallen. Dat is een regeling die zich richt op het verminderen van onderwijsachterstanden die het gevolg zijn van de thuissituatie van leerlingen. In Almere zijn relatief veel leerlingen die in de gewichtenregeling vallen.

Verder wil Noodplan Lerarentekort externe partijen inzetten om maximaal 22 uur per maand les te geven aan de leerlingen. Daarbij moet gedacht worden aan lessen verzorgd door Collage of Stad en Natuur. De verwachting is dat deze ondersteuning volgend schooljaar van start gaat. "Dit biedt een oplossing voor het lerarentekort én verrijkt het onderwijs", schrijft het NLA.

Dit plan kreeg wel kritiek van de Onderwijsbond. Toch kreeg het NLA toestemming van het ministerie om het door te voeren.

Andere steden
Naast Almere hebben de vier grootste steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht ook een noodplan opgesteld. Almere is de achtste grootste stad van Nederland. De reden dat Almere meedoet met dit project is omdat het lerarentekort in de gemeente zorgwekkend hoog is. Dat wordt onder meer veroorzaakt door de bevolkingsopbouw van Almere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel