"Windplan Blauw in strijd met Europese regels"

SWIFTERBANT • Ma 8 maart 2021 | 7:02 • Maandag 8 maart 2021 | 7:02

De vergunningen voor de bouw van het grote windmolenpark ‘Windplan Blauw’ bij Swifterbant moeten worden ingetrokken. Dat zegt Stichting Windbrekers, die tegen de molens is. De bouw van het park zou in strijd zijn met Europees recht.

Alle vergunningen voor het windplan Blauw bij Swifterbant zijn al verleend door onder meer de gemeente en de provincie. Er moeten 61 molens komen met een tiphoogte tot 248 meter. Dat is het hoogste punt dat een wiek kan bereiken. Maar die vergunningen moeten nietig worden verklaard omdat ze in strijd zijn met Europese regels, zegt de Stichting. "Ik beroep mij op twee uitspraken van het Europese hof, waarbij vergunningen van vergelijkbare windparken nietig verklaard zijn. Onze overheden moeten zich aan die uitspraak houden", stelt advocaat Peter de Lange van de Stichting.

Het windpark zou volgens de Stichting te veel lawaai maken en de dorpskern zou deels last krijgen van slagschaduw. "Maar deze molens geven ook infrasoon geluid. Dat is geluid dat je niet hoort, maar wel kunt voelen. Dat is ongezond en Europa heeft gezegd dat projecten de leefomgeving van mensen niet mogen schaden", vervolgt De Lange.

De gemeente Dronten, de provincie en twee ministeries hebben inmiddels een brief gekregen met de wens de vergunningen nietig te verklaren. De brief is ook gelezen door Windplan Blauw. De organisatie is op zijn zachtst gezegd niet gecharmeerd van de boodschap en schort al het overleg met Stichting Windbrekers op.

Enorme consequenties
Volgens advocaat De Lange zijn de Europese regels duidelijk. Zo duidelijk dat ook andere windmolenparken in Flevoland en in de rest van Nederland mogelijk moeten stoppen met bouwen, of zelfs stoppen met draaien. "Het heeft zelfs consequenties voor alle projecten waarbij de gezondheid van de mens en zijn leefomgeving wordt aangetast. Dus het kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld horeca en de bouw. De consequenties gaan dan verder dan de gevolgen van het stikstofbeleid."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel