Broer slachtoffer heftruckincident: "De dood was heel dichtbij"

URK • Di 9 maart 2021 | 15:42 • Dinsdag 9 maart 2021 | 15:42

De familie van de 24-jarige Lucas uit Urk, die zaterdag ernstig gewond raakte toen hij door een 19-jarige jongen op een heftruck werd aangereden, wil de schade op de dader verhalen. “De dood was heel dichtbij”, vertelt de broer van Lucas, Cornelis Vlot. “Er moet recht gedaan worden. De kans dat Lucas helemaal herstelt is nihil.”

Volgens Cornelis zat zijn broer Lucas zaterdagavond met een paar vrienden in een ‘box’, een jeugdhonk op een bedrijventerrein op Urk. Een groepje andere jongens klopt aan en wil ook naar binnen. Er wordt open gedaan maar als er bedreigingen worden geuit gaat de deur weer dicht, zegt Vlot. De jongens druipen af, maar even later zien de vrienden op beveiligingsbeelden dat het groepje weer terug is. Iemand van hen rijdt rondjes op een gestolen heftruck, anderen maken dingen kapot en verplaatsen een container.

Vlot vertelt dat Lucas met een vriend naar buiten gaat om het groepje tot bedaren te brengen en om de container terug te zetten. Terwijl hij staat te praten, wordt hij door de achteruitrijdende heftruck aangereden. Hij begint direct om hulp te roepen maar de bestuurder stopt niet. Pas als de vriend van Lucas de bestuurder overmeestert staat de heftruck stil. Volgens Cornelis druipt Lucas zwaargewond onder het voertuig vandaan en blijft dan liggen. Zijn vriend probeert het bloeden te stoppen en belt 112.

Bewust of niet?
Afgelopen maandag meldt de bestuurder van de heftruck zich bij de politie. Of hij Lucas bewust wilde verwonden moet nog blijken, maar volgens Cornelis was het sowieso zinloos geweld. “De agressieve groep creëerde samen een onveilige situatie, het was min of meer een collectieve actie. Lucas probeerde de situatie te sussen, de groep tot bedaren te brengen en werd toen aangereden.”

“Er is constant gedonder rondom die gasten. Daar heeft Urk genoeg van.”

— Cornelis Vlot, broer slachtoffer

132 groep
In een bericht dat Cornelis Vlot zondagavond plaatste op Facebook schrijft hij dat de dader onderdeel is van de zogenaamde ‘132 groep’. "132 staat voor het totaal aantal jaren voorwaardelijke celstraf dat deze gasten op hun naam hebben staan. Geweld geeft ze status. Trots als een pauw lopen ze elkaar nu te bedreigen vooral niet te praten." Volgens Vlot hebben mensen op Urk hun handen vol aan de groep.

“Er is constant gedonder rondom die gasten. Het zijn jongens van tussen 18 en de 28 jaar en het is hoe gekker, hoe stoerder. Daar heeft Urk genoeg van.” Vlot riep in zijn Facebookpost de dader op zich te melden bij te politie maar hij en zijn broers hebben ook direct contact gezocht met de groep. Uiteindelijk met resultaat. Hij vindt het goed dat de dader zich maandag heeft gemeld. “Beter laat moed tonen dan helemaal geen moed tonen.”

"De kans dat Lucas' been helemaal herstelt is nihil. Hij blijft misschien wel invalide."

— Cornelis Vlot, broer slachtoffer

Ernstig beschadigd
Door het ongeluk brak Lucas zijn rechtervoet en ontstond er ernstig letsel aan zijn linkerbeen. Hij ligt in het ziekenhuis in Groningen, waar wordt gekeken of zijn linkerbeen nog geopereerd kan worden. De zenuwen in het been zijn volgens zijn broer ernstig beschadigd.

“Lucas is lief en intelligent. Hij studeert in Leeuwarden en is totaal niet agressief. Die groep wel, ze zijn van het intimiderende soort. Het politieonderzoek loopt nog maar het lijkt mij niet anders dan dat er een strafzaak komt. Als je zoveel schade aanricht moet je er wel voor opdraaien", zegt Vlot.

Perspectief
De broer hoopt nu op een goed proces en genoegdoening voor Lucas. Maar hij wil ook perspectief voor de dader in het strafproces. Naast de strafzaak zal de familie via een civiele zaak de schade proberen te verhalen. “De kans dat Lucas been helemaal herstelt is nihil. Hij blijft misschien wel invalide. Daarnaast was het een traumatische ervaring. Er moet recht worden gedaan.”

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel