RIVM: lichte stijging in aantal nieuwe besmettingen, twee coronadoden

FLEVOLAND • Di 9 maart 2021 | 15:56 • Dinsdag 9 maart 2021 | 15:56

De afgelopen week zijn 585 Flevolanders positief getest op corona. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de 539 in de week daarvoor. Zeker twee inwoners van de provincie overleden in de afgelopen zeven dagen aan de gevolgen van het virus. Verder werden minimaal twaalf inwoners van Flevoland in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig ziekteverloop door het virus. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM.

Absoluut gezien werden de meeste mensen positief getest in Almere: 324. Vorige week waren er nog 308 positieve testen in die gemeente. In Lelystad werden 100 mensen positief getest op corona, tegenover 99 in de week daarvoor. In Dronten werden 63 mensen positief getest op corona. Dat is een lichte daling ten opzichte van de 65 in de week daarvoor.

In Noordoostpolder steeg het aantal bevestigde nieuwe besmettingen, van 33 naar 57 in de afgelopen week. In Zeewolde steeg het aantal positieve testen van 23 naar 38. Op Urk kwamen er de afgelopen week drie coronabesmettingen bij, tegenover elf geconstateerde besmettingen in de week ervoor.

Totale aantal besmettingen en uitgevoerde coronatesten
Door de 585 positieve testen van afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus 26.528 Flevolanders officieel besmet geraakt. De testen hebben de afgelopen week landelijk 31.959 nieuwe besmettingsgevallen aan het licht gebracht. Dat is een kleine daling ten opzichte van de 31.984 van de week daarvoor. Het officieel vastgestelde aantal besmettingen in Nederland komt daarmee op 1.128.202.

Van 361.400 GGD-testen die de afgelopen zeven dagen landelijk zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 8,1 procent positief. Vorige week was dit nog 8,9 procent. Dit getal is exclusief de resultaten van het grootschalig testen in Bunschoten, Dronten en de Rotterdamse wijk Charlois. Met die cijfers is het percentage 8,0.

Meer Flevolanders getest, lager percentage besmettingen
In Flevoland zijn de afgelopen week per dag gemiddeld 1.310 mensen door de GGD getest. Het percentage dat hiervan positief is getest, lag die zeven dagen op 8,4 procent. In de week daarvoor was dat 8,9 procent. Toen werden er gemiddeld 1.141 mensen per dag getest. Overigens is het actuele percentage van 8,4 in Flevoland exclusief het grootschalige testen in Dronten. Wanneer ook die testuitslagen meegerekend worden, komt het percentage voor Flevoland lager uit, op 5,7 procent.

Naast de testen op de GGD-locaties, is een onbekend aantal Flevolanders door de huisarts, in een teststraat van een zorginstelling of bij een commerciële teststraat getest.

Twee doden door COVID-19
De afgelopen week kwamen er in Flevoland twee coronasterfgevallen bij. Het gaat om twee inwoners van Almere. Een week eerder waren er nog acht sterfgevallen in de provincie. Het Flevolandse dodental sinds het begin van de corona-pandemie komt daarmee op 218. Het absolute aantal sterfgevallen blijft in de provincie het hoogst in Almere met 87, gevolgd door Lelystad met 58, in Noordoostpolder 26, in Dronten 22, in Zeewolde 13 en op Urk 12. Landelijk zijn er 269 coronadoden gemeld in de afgelopen week. In de week daarvoor kwamen er landelijk 309 coronasterfgevallen bij. Het RIVM meldt dat de sterftecijfers achter kunnen lopen.

Twaalf ziekenhuisopnames in een week tijd
De afgelopen week zijn er door stichting NICE tenminste twaalf ziekenhuisopnames onder Flevolanders gemeld. In zowel Lelystad als Almere werden vier ziekenhuisopnames gemeld, in Noordoostpolder twee, en in zowel Dronten als op Urk één. Er is voor zover bekend de afgelopen week geen Zeewoldenaar in het ziekenhuis opgenomen vanwege corona. Het totale aantal kan meer zijn geweest. Volgens NICE kunnen er vanuit het Flevoziekenhuis nog gegevens missen.

De twaalf opnames zijn er provinciebreed één minder dan een week eerder. Stichting NICE heeft bijgehouden dat er in heel Nederland de afgelopen week 1.145 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen. Daarnaast stroomden er volgens de stichting in heel Nederland opgeteld 271 patiënten door naar de IC.

Ontwikkeling van de cijfers
Hieronder kun je zien hoe de aantallen besmettingen en sterfgevallen per gemeente zich de afgelopen maanden hebben ontwikkeld:

Een coronatest aanvragen kan telefonisch via 0800-1202, of via coronatest.nl. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel