Landelijke proef met bankpas in bus betalen begint in Lelystad

LELYSTAD • Di 9 maart 2021 | 23:20 • Dinsdag 9 maart 2021 | 23:20

Reizigers in de Arriva-stadsbussen in Lelystad kunnen vanaf woensdagochtend contactloos in- en uitchecken met hun betaalpas, creditcard en een smartphone. Het gaat om een landelijke proef die in Lelystad begint. Met de proef wil OV-betalen onderzoeken of de nieuwe betaalvorm functioneert.

Er wordt getest met betalen met de betaalpas en creditcard, omdat de techniek van de huidige OV-chipkaart verouderd is. "De beveiliging van de OV-chipkaart is natuurlijk altijd een zorg gebleven", zegt Bas van Weele van OV-betalen. De chipkaart wordt tussen 2021 en 2023 gefaseerd vervangen door betalen met bankpas, creditcard, mobiele telefoon en QR-code. Dat gebeurt onder de overkoepelende naam OVpay.

Lelystad is uitgekozen als startpunt voor OVpay, omdat de stad een beperkt aantal stadslijnen heeft. Daardoor kan er goed gemonitord worden hoe de proef verloopt. Reizigers betalen het reguliere OV-chipkaarttarief zonder korting of abonnement. Tijdens de proef is het niet mogelijk om met korting of abonnement te reizen. Dat volgt in de loop van 2022.

Buspassagiers in Lelystad zijn enthousiast over de nieuwe betaalvormen, maar ze zijn verdeeld over de proef met het vaste tarief. "Als ze een proef hebben met een vol tarief is het voor iemand van 65 niet lonend", zegt een reiziger. "Ik betaal nu op rekening, maar er zijn ook dagen, waarop je iets vergeet. Dan zou ik het fijn vinden om als alternatief mijn bankpas te gebruiken."

De proef met het betalen met de bankpas heeft geen einddatum. Na de testfase blijft in- en uitchecken met betaalpas of creditcard mogelijk en wordt het steeds verder verbeterd. Naast bankpas en mobiele telefoon kan er ook nog met een smartwatch worden betaald, mits het apparaat gekoppeld is aan de eerder genoemde kaarten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel