CU & VVD over woningnood: bouwen, bouwen, bouwen

FLEVOLAND • Wo 10 maart 2021 | 17:06 • Woensdag 10 maart 2021 | 17:06

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen besteedt Omroep Flevoland elke werkdag aandacht aan Flevolandse thema's die spelen tijdens deze verkiezingen. ChristenUnie en de VVD gingen woensdag met elkaar in gesprek over de woningnood. Hoe moet het grote woningtekort worden opgelost, moet het Rijk de regie nemen of toch overlaten aan de gemeenten en waar moeten die woningen worden gebouwd?

Wil je weten hoe de partijen in de Tweede Kamer denken over andere Flevolandse thema's? Bijvoorbeeld over Lelystad Airport? Moet het vliegveld nu wel of niet open? En hoe zit het met een betere treinverbinding met de randstad? En hoe moeten we omgaan met de dieren in de Oostvaardersplassen? Daar kom je achter op de speciale verkiezingswebsite van Omroep Flevoland. Bekijk het op flevolandkiest.nl

Stijgende woningprijzen: "Het is niet te doen".
Ook in Flevoland is een groot tekort aan woningen. Vooral starters hebben het lastig op de huizenmarkt. Een woning kopen lijkt haast onmogelijk door de almaar stijgende woningprijzen. Daar heeft ook de 25-jarige Monika Verschuren uit Almere last van. Zij woont al jaren in een containerwoning en wil de volgende stap maken: "Het is eigenlijk iets waar ik uit ben uitgegroeid. Ik vind het fijn om van student naar volwassene te gaan en een eigen koopwoning te hebben in Almere en daar iets op te bouwen."

De zoektocht gaat moeizaam. Ze zoekt al zo'n vijf jaar naar een koopwoning. Wekelijks kijkt zij op de site van huizenaanbieder Funda. Maar woningen met een koopprijs rondom 200.000 euro zijn schaars. Als er eentje te vinden is, moet er vaak zoveel aan de woning gebeuren dat ze alsnog tienduizenden euro's extra kwijt is om het leefbaar te maken. "Het is eigenlijk gewoon niet te doen", aldus Verschuren.

Bijbouwen, bijbouwen, bijbouwen
Over anderhalf jaar moet Verschuren vertrekken uit de containerwoning. Dat is zo afgesproken in het tijdelijke huurcontract. "Dan moet ik maar hopen dat ik een andere sociale huurwoning toegewezen krijg of hopen dat de woningmarkt beter is en dat huizen goedkoper zijn." Maar eerlijk gezegd ziet ze dat laatste niet gebeuren en daarom roept zij de politieke partijen op om meer woningen te realiseren in Almere. Flatgebouwen met tientallen appartementen van rond de 130.000 euro. Bijbouwen dus.

De ChristenUnie wil wel dat er woningen bijkomen en ziet daarvoor ook plek in Almere en Lelystad. Maar volgens oud-wethouder Elly van Wageningen moet niet de fout gemaakt worden dat er alleen goedkope woningen bij worden gebouwd. "Het vergroten van de stad is geen probleem. Maar waar je wel op moet letten is dat je ook blijft investeren in de leefbaarheid van de stad. En dat de oude wijken ook leefbaar blijven. En dat je niet een trek krijgt naar de randen van de stad en de oude wijken niet mee profiteren."

Ook de VVD heeft in 'bouwen, bouwen, bouwen' als oplossing in het verkiezingsprogramma opgenomen. Met provincie en gemeente willen ze 'strikte afspraken maken over meer bouwlocaties'. Gemeenten die meer bouwen krijgen meer geld van de landelijke overheid. Ook moeten starters makkelijker een hypotheek kunnen krijgen. "Banken moeten minder star zijn en meer naar het perspectief van deze mensen kijken. Zij gaan in de toekomst namelijk waarschijnlijk een stuk meer verdienen."

Het hele gesprek kun je hieronder terugkijken. Daar hoor je meer over de standpunten van de ChristenUnie en VVD. Bijvoorbeeld over scheef wonen, transformaties van kantoren en wie nou de regie moet voeren over al die nieuw te bouwen woningen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel