'Geen handen schudden met Qatar en China bij Floriade'

ALMERE • Do 11 maart 2021 | 21:28 • Donderdag 11 maart 2021 | 21:28

Officiële ontmoetingen met regeringsvertegenwoordigers uit Qatar en China tijdens de Floriade moeten worden vermeden. Dat vinden meerdere Almeerse fracties, zo bleek donderdagavond tijdens de Politieke Markt.

De discussie werd gevoerd vanwege een motie van de PVV. Die ging over de wantoestanden bij de bouw van voetbalstadions in Qatar, en dat de gemeente ontmoetingen met vertegenwoordigers van dat land moet vermijden tijdens de Floriade.

'Lijstje met andere landen'
Die motie ging sommige raadsleden niet ver genoeg. Volgens Hans van Dijk van de ChristenUnie komen er meer landen waar het mis is met de mensenrechten naar de Floriade. Van Dijk: "Er is nog wel een lijstje met landen zoals Myanmar en China. Gaan we die dan ook in een motie verwerken." Fractievoorzitter Johan de Leeuw van AP/OPA: "Ik zie uw punt maar China moet er wel bij."

Ook Respect Almere, de SP, Partij voor de Dieren en de PvdA steunen de motie hoewel ze ook graag hadden gezien dat de PVV China had genoemd in de motie. Naast de ChristenUnie zullen ook D66, de VVD en het CDA de motie niet steunen. Een belangrijk argument voor hen is dat de gemeente Almere die landen niet heeft uitgenodigd. Van Dijk: "De landelijke regering heeft de uitnodiging gedaan aan de landen die hier naartoe komen." Volgens het CDA moeten de diplomatieke betrekkingen bij het Rijk gelaten worden en moet Almere zich daar niet mee bemoeien.

Wethouder Jan Hoek benadrukt dat wat er in Qatar gebeurd is, verschrikkelijk is, maar dat Almere besloten heeft om een wereldtuinbouwtentoonstelling te organiseren. "En dan worden ook alle landen waarmee Nederland diplomatieke betrekkingen heeft uitgenodigd."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel