PVV-fractie versterkt zich na overstap Leefbaar-raadslid

LELYSTAD • Vr 12 maart 2021 | 10:31 • Vrijdag 12 maart 2021 | 10:31

De PVV-fractie in de Lelystadse gemeenteraad heeft zich versterkt met een vierde raadslid. Jos Erbé is overgestapt van collegepartij Leefbaar Lelystad naar de PVV. Het gevolg is dat de coalitie nu nog maar steunt op 16 van de 35 zetels.

In een persbericht van de PVV geeft Erbé aan te zijn overgestapt, omdat landelijke en plaatselijke thema's nu echt een ander geluid verdienen. Ze noemt hierbij immigratie, de zorg, de energietransitie en het debat rond de Nederlandse identiteit.

Jos Erbé vormde in 2002 één van de vier raadsleden voor de toen kersverse fractie van Leefbaar Lelystad. Vanaf 2006 tot 2016 is zij fractie-assistent geweest. Nadat Leefbaar met Jack Schoone als wethouder toetrad tot het college, keerde Erbé in juli vorig jaar als raadslid terug. Na haar vertrek heeft Leefbaar drie zetels over.

Vierde verandering PVV in deze raadsperiode
Voor de PVV is de komst van Erbé de vierde verandering in deze raadsperiode. Kort na de verkiezingen in 2018 overleed Cok Homan en werd hij vervangen door Nico Outhuijse. In 2019 stapte Fred Grin uit de fractie en begon Forum voor Flevoland. In oktober vorig jaar trad Eric van Luxemburg toe tot de PVV, nadat hij eerder bij het CDA was vertrokken en als Lokaal Lelystad in de raad zat.

Hoewel de coalitie van VVD, Leefbaar Lelystad, Inwonerspartij, SP, Mooi Lelystad en Forum voor de Ouderen dus maar op zestien zetels steunt, heeft dat volgens de PVV niet direct politieke gevolgen. Fractievoorzitter Ashwin van Stormbroek zegt dat een meerderheid van de raad het raadsprogramma onderschrijft. Hoewel de PVV in 2018 tegen de afspraken stemde, heeft de partij er geen belang bij dat er na de collegecrisis van vorig jaar opnieuw een crisis ontstaat.

Leefbaar "overvallen" door vertrek Erbé
De overstap van Jos Erbé heeft de fractie en het bestuur van Leefbaar "overvallen", zo zegt fractievoorzitter Marianne van de Watering. Er waren geen signalen dat Erbé niet meer op haar plaats zat in de partij, die ze in 2002 zelf heeft helpen opbouwen. Bestuur, fractie en wethouder Schoone hebben vrijdagavond "spoedberaad". Volgens Van de Watering is dat 'logisch". Het betekent volgens haar niet dat deelname van Leefbaar in het college ter discussie staat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel