Gemeente legt lijst met waardevolle graven aan

ZEEWOLDE • Ma 15 maart 2021 | 15:22 • Maandag 15 maart 2021 | 15:22

Een inventarisatie van alle graven op de begraafplaats in Zeewolde moet voor de gemeente inzichtelijk maken wat waardevolle graven zijn. Die graven worden op een lijst gezet en blijven intact als het grafrecht is verlopen.

Een graf kan als waardevol bestempeld worden als het graf van een persoon is die een bijzondere bijdrage aan Zeewolde (of daarbuiten) heeft geleverd en daardoor een zekere bekendheid geniet. Ook graven waar bijvoorbeeld een heel speciaal grafmonument op staat, maken kans om op de lijst te komen.

Cocaïne
De gemeente neemt voor de samenstelling van de lijst een onafhankelijke stichting in de arm. Van één graf staat al vast dat het op de lijst komt, zegt wethouder Egge Jan de Jonge: "dat van een Duits cocaïnehoertje dat is gevonden bij de ontginning van de gemeente". Het graf van deze vrouw is formeel de allereerste op de Zeewolder rustplaats.

De begraafplaats in Zeewolde bestaat nu 35 jaar. Van de oudste graven verloopt het grafrecht en dan kunnen ze geruimd worden. Toch kiest de gemeente ervoor om dat niet te doen, ook niet bij de graven die niet het predicaat 'waardevol' krijgen. Bij deze rustplaatsen wordt de grafbedekking wel verwijderd, maar blijft er een gedenkteken staan met daarop in ieder geval de naam van de overledene, geboortedatum en sterfdatum.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel