Restaurant stopt, maar droom van horeca-echtpaar komt uit

ALMERE • Ma 15 maart 2021 | 21:24 • Maandag 15 maart 2021 | 21:24

Na bijna 29 jaar stoppen Arie en Irma van der Mee uit Lelystad met hun restaurant Kip & Ei Dubbel-Op. De zaak die lang geleden in Lelystad begon als pannenkoekenhuis zat sinds 2012 op de Kemphaan in Almere. De coronacrisis viel de ondernemers zwaar, maar iets anders gaf de doorslag: "Er kwam een kans langs die we niet konden laten lopen", aldus Irma van der Mee. Samen met haar man wordt ze de nieuwe beheerder van Landgoed Den Berg in Overijssel.

Een nachtmerrie mag je het van het ondernemersstel niet noemen. Daarvoor zijn ze te blij met de dingen die ze hebben. Maar voor het echtpaar dat al bijna 29 jaar in de horeca zit, is het afgelopen coronajaar ongekend. “We hebben veel tegenslagen gehad, maar zoiets als dit hebben we nog nooit meegemaakt.”

"Beheerder worden op een landgoed is letterlijk een droom die uitkomt"

— Arie van der Mee, ondernemer

“Je kunt gewoon helemaal niks doen”, legt Arie uit. Het was ook daarom dat ze niet lang hoefden na te denken over de kans die langskwam. Landgoed Den Berg in Dalfsen, Overijssel, zocht een beheerder. "Het was letterlijk een droom die uitkwam”, vertelt Arie in hun restaurant in Almere. "Ik stond op en zei tegen mijn vrouw: ik zou zo graag weer terug willen naar die droom. En prompt: een uur later zag ik de oproep staan. 'Dit is mijn kans', dacht ik gelijk."

40 jaar Lelystad
Begin dit jaar verhuisden de Van der Mee's na 40 jaar Lelystad naar het landgoed. Daar zullen ze zorgen voor het terrein en het kasteel. Restaurant Kip & Ei Dubbel-Op houden ze aan tot er zich een nieuwe eigenaar meldt of hun contract in juni 2022 verloopt.

De coronacrisis heeft het ondernemerstel zwaar geraakt. “Ik heb dit nog nooit gehad”, vertelt Irma, “dat ik zo klaar ben om weg te gaan." De aanhoudende sluiting heeft ze in de schulden gebracht. De huur is hoog en de take-away-verkoop kan dat bij lange na niet goedmaken. Pogingen om met gemeente over die huur in gesprek te gaan hebben tot niets geleid.

LEES OOK: Vijf voor twaalf voor restaurant Kip & Ei Dubbel-Op

Een eerdere burn-out van Arie maakt dat het stel de stijgende zorgen en problemen die de sluiting veroorzaakt op afstand probeert te houden. “We laten ons niet meer gek maken”, aldus Arie. En dat lijkt te lukken. Het landgoed met eindeloze hectaren natuur lonkt en zet de problemen op afstand: “Je beseft dat je eigenlijk niet zoveel nodig hebt om gelukkig te zijn.”

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel