Horeca verliest personeel door coronasluiting, nu volop vacatures

FLEVOLAND • Di 16 maart 2021 | 6:02 • Dinsdag 16 maart 2021 | 6:02

Horecaondernemers in Flevoland zijn hard op zoek naar nieuw personeel. Meerdere restaurants, hotels en cafés hebben vacatures open staan.

Pannenkoekenrestaurant Hans en Grietje in Zeewolde is vooral op zoek naar pannenkoekenbakkers. Maar het bedrijf zoekt daarnaast ook naar mensen in de bediening en personeel dat uitblinkt in het bakken van taarten. Volgens Gerben van Os van het restaurant is het geen dag te vroeg om op zoek te zijn naar nieuw personeel. Het bedrijf probeert medewerkers te vinden via sociale media. Volgens van Os loop dat "heel aardig".

Hans en Grietje is niet als enige op zoek naar medewerkers. "Alle horeca zoekt personeel", zegt Taco van der Meer. De eigenaar van restaurant Bakboord in Almere en tevens vertegenwoordiger van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland afdeling Flevoland, zegt al bijna twee maanden naar personeel te zoeken. "En dat loopt moeizaam. Het is lastig om nieuwe mensen te vinden." Voor de coronacrisis begon, had de horeca al moeite om geschikt personeel te vinden. En dat is sinds die crisis alleen nog maar moeilijker geworden, meent Van der Meer. "Veel personeel is (tijdens de crisis) op zoek gegaan naar ander werk."

"Ik heb ze met pijn in mijn hart moeten laten gaan"

— Priscilla Kroon, eigenaresse ANNO

Horecapersoneel heeft zich laten omscholen
Eigenaresse Priscilla Kroon van hotel, restaurant en club ANNO is ook op zoek naar personeel. "Ik heb tien allrounders nodig", zegt Kroon. De ondernemer stelt dat zij personeel is kwijtgeraakt omdat mensen zich tijdens de coronacrisis hebben laten omscholen. "En die komen echt niet meer terug. Ik heb ze met pijn in mijn hart moeten laten gaan."

Volgens Taco van der Meer is de overheid mede verantwoordelijk voor het vertrek van horecapersoneel. "De overheid heeft werknemers opgeroepen om zich te laten omscholen. Dat hadden ze nooit mogen doen. Ze hadden moeten zeggen: blijf bij je werkgever, die krijgt een tegemoetkoming via de NOW. " Van der Meer zegt dat hij door die oproep van de overheid meerdere personeelsleden is kwijtgeraakt. Hij zet alles op alles om te voorkomen dat hij door een tekort aan medewerkers maar op halve kracht kan draaien op de dag dat hij weer gasten mag ontvangen.

Hans en Grietje

Na opening volop draaien
Gerben van Os heeft net even wat minder last van dat probleem. Het pannenkoekenrestaurant heeft vooral jong personeel. "We zoeken scholieren, studenten en schoolverlaters. En daar is elk jaar een nieuwe lichting van te vinden." Van Os erkent wel dat het lastig is om personeel te vinden dat buiten te schoolvakanties om uren kan draaien. "We zijn vooral op zoek naar mensen die het fijn vinden om pannenkoeken te bakken."

Van Os weet niet wanneer ze de deuren weer mogen openen maar hij weet wel dat Hans en Grietje dan vanaf dag één volop wil kunnen draaien. "En dat betekent dat je nu al nieuw personeel moet inwerken. Dan weet iedereen wat zijn of haar taak is als we weer open mogen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel