Na de dood van z'n dochter ging Jan biologisch boeren

LELYSTAD • Za 20 maart 2021 | 8:00 • Zaterdag 20 maart 2021 | 8:00

Toen zijn 14-jarige dochter in 1976 overleed aan leukemie, ging de Westfriese bloembollenteler Jan Jonkman nadenken over milieuvriendelijker landbouw, gebaseerd op de biologisch-dynamische (BD) methode van de antroposoof Rudolf Steiner. Dat vertelt Jonkman in het boek "De opdracht een goed rentmeester te zijn" van historicus Henk Pruntel van Batavialand.

Jonkman kwam in 1986 naar het BD-gebied aan de Bronsweg in Lelystad. Daar was ruimte voor een milieuvriendelijk landbouwexperiment, omdat de woningbouw minder hard ging dan gedacht. Op zijn vorige bedrijf in Andijk was de bollenteler al overgeschakeld van gangbaar op biologisch-dynamisch. Een van de gewasbeschermingsmiddelen van toen, bevatte benzeen. Van het RIVM had Jonkman begrepen dat benzeen in verband werd gebracht met leukemie, de ziekte waaraan zijn dochter overleden was.

Zoon
In zijn Lelystadse tijd richtte Jonkman met andere boeren de afzetcoöperatie Nautilus op. Na zijn pensionering droeg hij zijn akkerbouwbedrijf over aan zijn zoon, die het inmiddels verkocht heeft. Het voorwoord van het boek is geschreven door oud-topman van de Rabobank, Herman Wijffels. Die schrijft over Jonkman: "Door zijn wijsheid als tuinder en door zijn overtuigingskracht staat hij mede aan de basis van het succes van de biologische landbouw in Flevoland." Het kostte volgens historicus Pruntel weinig moeite om Wijffels te bewegen het voorwoord te schrijven, zo zegt hij in Het Gesprek.

Door het overlijden van zijn dochter en daarvoor ook van twee zoontjes, heeft Jonkman vaak doen nadenken over de zin van het leven en de vraag waartoe wij op aarde zijn. "Het is de beste vraag die je aan iedereen kunt stellen. Het komt erop dat je goed moet zijn voor jezelf en je omgeving."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel