Politieke partijen verrast door nieuws over wegvallen 5 miljoen voor Floriade

ALMERE • Vr 19 maart 2021 | 16:00 • Vrijdag 19 maart 2021 | 16:00

De politiek in Almere is met stomheid geslagen door het nieuws dat vijf miljoen euro van Qatar niet naar de Floriade gaat. Het stopzetten van de financiering bleek vrijdag uit onderzoek van Omroep Flevoland. Twee weken geleden sprak wethouder Jan Hoek nog over het geld alsof er niets aan de hand was. De partijen willen nu weten of hij iets verzweeg.

De organisatie van de Floriade zou de miljoenen krijgen als compensatie voor een tuinbouwexpositie in Qatar in 2021. Omdat het evenement daar is uitgesteld naar 2023, wordt het geld niet meer betaald.

De politiek in Almere moest het nieuws daarover vernemen via de media. De PVV heeft een spoeddebat aangevraagd over de kwestie. "De eerste vraag die bij mij opkomst is hoe lang men dit al weet in het college", zegt fractievoorzitter Toon van Dijk.

Het wegvallen van de miljoenen roept volgens hem ook andere vragen op. "Dat geld zou gebruikt worden om een aantal landen in staat te stellen deel te nemen aan de Floriade. De vraag is nu: kan dat nog?" Van Dijk wil verder weten of de kwaliteit van het evenement nu achteruit gaat.

De PVV heeft een spoeddebat aangevraagd voor donderdag.

De raad weer niet goed geïnformeerd?
De Partij voor de Dieren is verbaasd over het nieuws. "Ik ben verwonderd dat het erop lijkt dat de raad weer niet goed geïnformeerd is. Dit nieuws heb ik, net zoals bij de mailboxaffaire, via de media moeten vernemen. Dat is op zijn minst erg ongelukkig te noemen", vertelt fractievoorzitter Jesse Luijendijk.

Luijendijk noemt vijf miljoen euro veel geld. "Dat geld kunnen we heel goed gebruiken." Hij zegt dat de Floriade nu misschien nog meer geld gaat kosten. "Als het zo doorgaat dan kost de wereldtuinbouwtentoonstelling straks 100 miljoen euro."

Een spoeddebat vindt Luijendijk niet per se een slecht idee. Maar door alle spoeddebatten die de laatste tijd gevoerd worden, komt hij minder toe aan andere zaken binnen de Almeerse politiek. "Het kost mij en andere raadsleden veel energie en dat vind ik jammer."

"Het lijkt wel of de PVV een diepe passie heeft om de Floriade, en daarmee Almere te beschadigen."

— Jaap Steenkamer, raadslid GroenLinks

Een passie om de stad te beschadigen
GroenLinks vind het te vroeg voor een spoeddebat. "Het is niet verrassend dat de PVV voor het minste of geringste weer een spoeddebat aanvraagt. Het is wel bijzonder, want het college heeft nog geen tijd gehad om te reageren op vragen van de raad. Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Jaap Steenkamer was het goed geweest als de PVV daarop gewacht had.

"Het lijkt wel of de PVV een diepe passie heeft op de Floriade, en daarmee Almere te beschadigen", vertelt Steenkamer. "Het aanvragen van zo'n spoeddebat komt overal in de media te staan en tot nu toe is er iedere keer niets tot weinig aan de hand." Zo wordt volgens hem keer op keer een verkeerd beeld geschetst van de situatie.

Steenkamer zegt dat ook zijn partij niet wist dat het geld uit Qatar niet meer komt. Verder wil hij op het aanstaande debat wachten voor een inhoudelijke reactie. De fractievoorzitter wil tijdens het debat weten of dit betekent dat de Floriade extra geld gaat kosten.

Hans Everhard - fractievoorzitter SP

Konijn uit de hoge hoed
De VVD zegt onaangenaam verrast te zijn door het nieuws. "Tijdens de laatste bespreking leek juist veel vooruitgang in het evenement te zitten. Maar nu komt ineens dit om de hoek kijken. Dit voelt als een konijn uit de hoge hoed", zegt raadslid Colette Holter.

Ze wil eerst wachten op de reactie van het college. Een spoeddebat is volgens Holter geen slecht idee. De VVD wil onder meer weten of de wethouder wist dat het geld niet meer zou komen toen hij er twee weken geleden over sprak. Het geld dat niet meer komt hoeft volgens Holter waarschijnlijk niet gecompenseerd te worden met gemeentegeld. "Dat zou nog een meevaller kunnen zijn. Dat neemt niet weg dat het evengoed vervelend is."

Reactie gemeente
De gemeente Almere laat in een reactie weten dat er sprake is van een onjuiste beantwoording door de Floriade BV. Het geld komt er wel degelijk, maar de term compensatie is vervallen. De term is volgens de gemeente niet meer van toepassing, omdat Qatar na de Floriade plaatsvindt. Overigens heeft de Floriade BV de antwoorden eerst aan de gemeente Almere voorgelegd, voordat ze aan Omroep Flevoland verstuurd werden. Door het verplaatsen van de tuinbouwexpositie in Qatar worden de plannen bijgesteld, maar de gemeente benadrukt dat de afspraken overeind blijven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel