Sionkerk laat maximum aantal kerkgangers los en stroomt vol

URK • Wo 24 maart 2021 | 1:40 • Woensdag 24 maart 2021 | 1:40

De Sionkerk op Urk is weer open voor alle leden. Bij de laatste dienst van de Gereformeerde Gemeente, afgelopen zondag, waren 375 mensen aanwezig. De kerk heeft plaats voor maximaal 500 gelovigen. Volgens woordvoerder Hessel Snoek van de Sionkerk gaat het om een eigen proef vanwege de naar eigen zeggen gunstige coronacijfers. "We zien de laatste weken het aantal coronabesmettingen op Urk afnemen en vanaf december zijn er nul besmettingen binnen onze kerkgemeente. Wij hebben veel jeugd, zo'n 60 procent, waardoor de risico's volgens ons klein zijn."

De Sionkerk merkt dat de 'geestelijke nood' onder de kerkgangers toeneemt. Ook kijken veel kerkleden de dienst op een zelfgekozen tijdstip. Dat helpt ontkerkelijking in de hand, meent de Gereformeerde Gemeente, omdat de binding met het kerkgebouw afneemt. Volgens Snoek is weloverwogen gekozen voor de aanpak. "We hebben alles tegen het licht gehouden en alle kerkleden zijn akkoord gegaan." De kerk vraagt volwassen kerkleden om zich in de houten kerkbanken te omgeven door hun kinderen. Het is een alternatief voor de anderhalve meter afstand tussen huishoudens. Een mondkapje is niet verplicht. Het zingen is ingeperkt: "Vier zangmomenten, normaal met twee versen, maar nu met één vers."

Sionkerk houdt zich niet aan routekaart
De Sionkerk legt de richtlijnen vanuit de rijksoverheid sinds december naast zich neer. Toen schaalde de Gereformeerde Gemeente het aantal bezoekers op van 100 naar 250. Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken presenteerde maandag een routekaart voor kerken. Volgens deze kaart is het advies nu bij de situatie 'zeer ernstig': maximaal 30 bezoekers in de kerk en bij voorkeur een online kerkdienst. In gunstige periodes is het advies om maximaal 100 personen in het kerkgebouw te ontvangen. "Wij schalen op en af vanwege de actualiteit en kijken natuurlijk naar de plaatselijke besmettingen", verklaart Snoek. Daarin is de Sionkerk niet uniek: de Eben-Haëzer en Pniëlkerk ontvangen momenteel 220 kerkgangers.

Fieldlab
Met het toelaten van meer kerkbezoekers wil de Gereformeerde Gemeente aansluiten bij landelijke experimenten. "Wij verheffen ons niet boven iets, maar er gaat nu alleen overal een knop om". Daarmee doelt Snoek op de Fieldlab Festivals. Hij zegt dat andere kerken op Urk het aantal bezoekers ook opschalen, zonder namen van de gemeentes te willen noemen. Omroep Flevoland heeft een tiental kerken benaderd en gevraagd hoeveel mensen er per dienst aanwezig zijn. Het merendeel zegt zich te houden aan de door de overheid gestelde richtlijnen.

Snoek wil niet voor camera reageren op de ontwikkelingen in zijn kerk. "Dit gaat een hele discussie worden", zegt hij. "De gemiddelde Nederlander gaat hier geen begrip voor hebben." Mocht de proef negatief uitpakken en leiden tot coronabesmettingen, dan grijpt het kerkbestuur gelijk in. "Dan wordt de proef met onmiddellijke ingang gestaakt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel