Berenklauwbrigade weer ten strijde tegen woekeraar

ZEEWOLDE • Za 27 maart 2021 | 15:11 • Zaterdag 27 maart 2021 | 15:11

De berenklauwbrigade in Zeewolde is weer met haar werk begonnen. De vrijwilligers trokken zaterdag voor het eerst dit jaar ten strijde tegen de woekerende exotische plant. "Dit is een plant die oorspronkelijk uit de Kaukasus komt", legt Jan van Veen van Staatsbosbeheer uit. "Als sierplant is hij geïmporteerd, en als afval in de natuur terechtgekomen."

De reuzenberenklauw kan drie meter hoog worden. Wordt er niks tegen de plant gedaan, dan overwoekert hij alle andere planten. "Er is nog een tweede probleem", vertelt Van Veen. "Aanraking van de bladeren levert vaak serieuze brandblaren op. Voor de bezoekers van onze bossen is dat niet prettig."

Een paar jaar geleden ontstond daarom de reuzenberenklauwbrigade. De vrijwilligers maakten in samenwerking met de gemeente Zeewolde en Landschapsbeheer een zone rond het dorp vrij van de exoot. Maar daar wilden de vrijwilligers het niet bij laten. Samen met Staatsbosbeheer gaan ze daarom nu ook in de bossen rond het dorp de plant te lijf.

Er staan nog werkdagen gepland op 17 april, 8 mei en 5 juni 2021. Wie mee wil werken met het bestrijden van de reuzenberenklauw, kan zich aanmelden bij Staatsbosbeheer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel