Grootste zonnepark van Flevoland komt tussen windmolens

NOORDOOSTPOLDER • Ma 29 maart 2021 | 6:09 • Maandag 29 maart 2021 | 6:09

Tussen de windmolens van het windpark in Noordoostpolder moet het grootste zonnepark van Flevoland komen. Er is een vergunning verleend voor een park van acht kilometer langs de Westermeerdijk. Daar mogen 400.000 zonnecellen op landbouwgrond worden geplaatst.

Waar de komst van de torenhoge windmolens op deze plek in het verleden veel protest opriep, blijft het nu stil. Er zijn geen bezwaren tegen de komst van het zonnepark ingediend.

Agrariërs investeren
Vanaf het fietspad op de dijk is het park niet te zien en omwonenden zijn akkoord. Dat zijn in dit geval boeren die eerder mee-investeerden in de windmolens en dat doen ze nu ook in dit zonnepark. Zo ook schapenboer Wim van der Linde. Hij heeft grond langs de dijk waar zonnepanelen komen in bezit en hij laat weten dat meedoen een zakelijke beslissing is.

De boer verdient meer aan de zonnepanelen op zijn land dan wanneer hij er aardappelen of uien zou verbouwen. Daarnaast gaat het ook om stukken grond die minder rendabel zijn voor akkerbouw, volgens de agrariër. Het zijn de stukken tussen de molens die al versnipperd zijn en daarom soms lastig te bewerken met grote machines.

Groene stroom
Het zonnepark zal duurzame stroom opleveren voor 30.000 huishoudens, een stad zo groot als Lelystad. Voordeel van de locatie tussen de windmolens is dat er al kabels liggen om al die stroom mee op het netwerk te krijgen.

Wind en zon gaan volgens initiatiefnemer Solarfields goed samen. Als het hard waait schijnt de zon meestal niet en kan de stroom van de molens het net op. Als de zon flink schijnt, is er meestal minder wind, waardoor er voldoende capaciteit is op het net voor de zonne-energie. Nu de vergunning voor het park binnen is, is het alleen nog wachten op de subsidie die is aangevraagd. Dan gaat de bouw eind dit jaar van start.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel