Onderzoek in de ondergrond voor aardwarmte

FLEVOLAND • Do 1 april 2021 | 20:40 • Donderdag 1 april 2021 | 20:40

In de hele provincie wordt tot eind juni onderzocht of de ondergrond geschikt is voor de winning van aardwarmte. De werkzaamheden horen bij een landelijk onderzoek om de Nederlandse ondergrond in beeld te brengen.

Doel van het onderzoek is om precies in te kunnen schatten waar aardwarmte als duurzame energiebron kan worden gebruikt. Het onderzoek is een verkenning, het winnen van aardwarmte maakt geen onderdeel uit van dit onderzoek.

Tijdens het onderzoek worden geluidsgolven de ondergrond in gestuurd om zo de dikte en ligging van de onderliggende aardlagen in kaart te brengen.

Aardwarmte wordt gezien als een duurzame brandstof. Bij aardwarmte wordt warm water dat in diepere grondlagen zit ,vaak op een diepte van 1,5 tot 4 km, gebruikt. Hoe dieper je komt, hoe warmer het water. Dit water wordt opgepompt en via leidingen naar huizen, kantoren, glastuinbouw of lichte industrie geleid. De CO2 uitstoot is bij aardwarmte 80 procent lager dan bij aardgas. Daarnaast is het een energiebron die steeds opnieuw kan worden gebruikt. Wat het dus duurzaam maakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel