Oorlogsveteraan (100) krijgt eindelijk onderscheiding

ZEEWOLDE • Do 1 april 2021 | 21:28 • Donderdag 1 april 2021 | 21:28

Veteraan Jos Wessels uit Zeewolde heeft op zijn 100ste verjaardag alsnog het ereteken Orde en Vrede gekregen. Wessels kreeg de onderscheiding omdat hij heeft gediend in het Koninklijk Nederlands Indisch Leger.

Wessels had het ereteken eigenlijk al 70 jaar eerder gekregen moeten hebben, maar dat is nooit gebeurd. "Dat kan zijn door een administratieve fout in die tijd", zegt Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Frank van Sprang, die het ereteken donderdagmiddag uitreikte aan Wessels.

"Het klinkt een beetje als een reparatieslag. En dat is eigenlijk zonde. Als je praat over erkenning en waardering dan willen militairen dat ook graag zo dicht mogelijk na de inzet ontvangen. Dat hebben we allemaal meegemaakt. Maar beter laat dan nooit zeg ik dan maar. Dus we gaan wel even iets rechtzetten vandaag wat eigenlijk in 1950 had kunnen gebeuren", aldus Van Sprang.

"Geweldig allemaal"

— Jos Wessels, oorlogsveteraan

Wessels was verrast door de onderscheiding op zijn verjaardag. "Geweldig allemaal. Echt wel. Ik kan er niks anders van zeggen. Het zijn allemaal verrassingen achter elkaar". Na afloop van de uitreiking ging Wessels naar het vliegermonument in Zeewolde. Daar opende hij, samen met veteraan Jan van Ek, een nieuw bloemperk met witte anjers.

Omroep Flevoland sprak Wessels afgelopen augustus uitgebreid over zijn tijd in het Koninklijk Nederlands Indisch Leger en zijn gevangenschap door de Japanners. Zijn verhaal is hier terug te lezen.

De 100-jarige Wessels hoopt op nog een aantal mooie jaren in Zeewolde. "Ik ben er van overtuigd dat het allemaal goed zou gaan en ik hoop met behulp van alle mensen die mij tot nog toe hebben geholpen nog een tijdje verder te gaan. Maar uiteindelijk is het onze lieve heer die ons bepaalt allemaal."

Dit is nieuws van de Lokale Omroep van Zeewolde, gemaakt door Maarten Groeneweg. Omroep Flevoland en de Lokale Omroep van Zeewolde werken dit jaar nauw samen om meer lokaal nieuws te brengen. Heb je een tip, mail dan naar maarten.groeneweg@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel