Stikstofclaim roept op tot haast met vergunningen

FLEVOLAND • Vr 2 april 2021 | 12:00 • Vrijdag 2 april 2021 | 12:00

Het Rijk en de provincies moeten twee jaar na een uitspraak van de Raad van State over stikstof nu eindelijk eens boeren hun vergunningen voor activiteiten en uitbreidingen geven. Die oproep doet een advocaat van de in Dronten gevestigde Stichting Stikstof Claim (SSC) aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij.

In de brief schrijft advocaat Franca Damen dat de boeren niets aan woorden hebben, zolang hun aanvragen niet worden gelegaliseerd.

In mei 2019 keurde de Raad van State het rijksbeleid rond stikstof af. Dit Programma Aanpak Stikstof (PAS) stond activiteiten die stikstof uitstoten toe, omdat er vanuit werd gegaan dat de uitstoot elders zou worden gecompenseerd. De rechter oordeelde dat dit een papieren maatregel is.
Later dat jaar zei minister Carola Schouten dat de aanvragen die boeren tot mei 2019 hadden gedaan (de zogeheten PAS-meldingen) te goeder trouw zijn gedaan en alsnog zouden worden goedgekeurd. Dit is nog eens bevestigd in de in maart gewijzigde wet Natuurbescherming en in de Omgevingswet.

Twee jaar niets concreets gebeurd
Stichting Stikstof Claim constateert dat er bijna twee jaar na de uitspraak van de rechter nog niets concreets is gebeurd. De provincies, die een hoofdrol spelen in het legaliseren van de ruim 3.600 aanvragen, en het Rijk hebben nog steeds geen plan van aanpak gemaakt. Boerenorganisaties klagen al langer dat hun bedrijven 'op slot' zitten en ze niets kunnen ondernemen.

Volgens advocaat Damen dreigen boeren intussen te worden geconfronteerd met handhaving en juridische procedures. Er kunnen claims tegen hen worden ingediend, omdat na een recente rechterlijke uitspraak de locaties openbaar gemaakt mogen worden van boerenbedrijven die in 2019 een PAS-melding hadden gedaan. De stichting vindt dat de Staat verantwoordelijk is voor alle schade die uit deze procedures voortkomt.

Ook onduidelijkheid rond bemesten
De stichting hekelt ook de onduidelijkheid rond het mogen bemesten en beweiden van akkers. Ook hierbij speelt dat er claims tegen boeren worden ingediend door tegenstanders van bemesten. De stichting vindt dat provincies haast moeten maken met het beoordelen van de vergunningen die voor bemesten en beweiden nodig zijn. De advocaat wijst er op dat veehouders nu al zes jaar in onzekerheid zitten door uitblijven van aangevraagde natuurvergunningen. De advocaat vraagt het ministerie om binnen twee weken met een reactie te komen.

De Stichting Stikstof Claim is in oktober 2019 opgericht om op te komen voor de belangen van agrariërs rond de in hun ogen nadelige regelgeving rond stikstof. Het fonds is statutair gevestigd aan de Fazantendreef in Dronten. Hoeveel Flevolandse boeren de stichting vertegenwoordigt is niet bekend. Begin vorig jaar trok zij samen met het Mesdag Fonds op in een studie, die moest aantonen dat stikstofberekeningen voor de landbouwsector van het RIVM niet klopten. Later bleek dat de studie zelf onjuiste cijfers bevatte.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel