Opnieuw 20 jaar cel voor 'riviermoord' Suriname

ALMERE • Vr 2 april 2021 | 11:37 • Vrijdag 2 april 2021 | 11:37

Sharied S. is vrijdag opnieuw veroordeeld tot twintig jaar cel voor het vermoorden van de Almeerse Aradhana Nazir in Suriname. De vrouw belandde in juni 2015 door toedoen van S. 's nachts in een grote rivier, aldus het gerechtshof in Leeuwarden. Haar lichaam werd drie dagen later gevonden.

De rechtbank in Lelystad kwam in 2019 tot hetzelfde vonnis. Het Openbaar Ministerie (OM) deed er in hoger beroep een schepje bovenop omdat S. bleef ontkennen, en eiste een gevangenisstraf van 22 jaar. Het hof spreekt van een "koelbloedige moord", waarbij de man geld wilde verdienen aan de dood van Nazir. Hij ging daarbij 'berekenend en gewetenloos' te werk, aldus de rechters.

Doodsoorzaak onduidelijk
De 29-jarige vrouw raakte te water bij een afgelegen pier in Paramaribo. Volgens het hof staat vast dat Nazir, die niet kon zwemmen, door toedoen van S. in de Surinamerivier belandde. De doodsoorzaak is niet vast komen te staan. Volgens het hof is ze waarschijnlijk geduwd, maar mogelijk was de vrouw voor haar val al gedood.

Rum met 90% alcohol
Het OM is ervan overtuigd dat S. Nazir voor haar dood sterke drank liet drinken. Het hof ziet daarvoor onvoldoende bewijs. Het stel had enkele uren voor de dood van Nazir rum met 90% procent alcohol gekocht. Volgens het OM was dit op aandringen van S.

Levensverzekering
De nu 39-jarige S. uit Amsterdam had volgens het hof financieel belang bij haar dood. Een maand voor de trip naar Suriname was door Nazir een levensverzekering van drie ton afgesloten met S. als begunstigde. Hij belde in Suriname met verzekeraar Dela om te vragen of alles goed was geregeld 'voor als het straks zover is'. Bij terugkomst in Nederland nam hij opnieuw contact op om te vragen naar de uitkering. Daarnaast had Nazir kort voor de trip een tweede uitvaartverzekering van 10.000 euro afgesloten, op aandringen van S.

Mr. Fifty Shades of Grey
Het hof vindt het opmerkelijk dat de Amsterdammer niet in het water is gesprongen om Nazir te redden. Dat hij meerdere relaties tegelijk had, roept ook vraagtekens op bij de rechters. Op de avond voor het incident is S. met een andere vrouw naar de bioscoop geweest. Bij terugkomst in Nederland ging hij samenwonen met weer een andere vrouw met wie hij ook al een tijd een relatie had. Met haar ging hij later in 2015 winkelen en feesten in Italië. S. was volgens een getuige gek op seks en stond bekend als 'Mr. Fifty Shades of Grey'. Uit een dagboek van Nazir is gebleken dat zij smoorverliefd was, maar S. weinig tijd voor haar had.

S. heeft altijd ontkend
De behandeling van het hoger beroep duurde meerdere dagen. S. heeft altijd ontkend. Volgens hem is Nazir gevallen. Hij was met haar naar de pier gegaan, waar zij even wilde liggen omdat ze zich door drankgebruik niet lekker voelde. Hij ging naar eigen zeggen even plassen; toen hij terugkwam was Nazir verdwenen. S. is niet in het water gesprongen om haar te redden omdat er volgens hem een sterke stroming stond en hij bang is voor troebel water. Het afsluiten van de verzekeringen was omdat Nazir veel geld van hem had geleend. S. overlegde een kwitantie van 10.000 euro als bewijs. Maar die bevat volgens het hof een vervalste handtekening van Nazir.

Wisselende verklaringen
De verklaringen van S. zijn volgens het hof wisselend en tegenstrijdig. Zo was hij naar eigen zeggen nooit eerder bij de pier geweest. Andere vriendinnen hebben echter verklaard dat hij hen ook eens heeft meegenomen naar de plek. Het hof stelt vast dat Nazir door S. is misleid en financieel kaalgeplukt; haar bankrekening was in twee jaartijd verdampt.

Gladde prater met psychopathische trekken
S. is volledig toerekeningsvatbaar. Hij is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Deskundigen hebben geen psychische stoornissen vastgesteld. Zij signaleerden wel opportunisme, arrogantie en een 'opgeblazen gevoel van eigenwaarde'. S. zou ook een 'gladde prater' zijn en de schuld voor problemen bij anderen neerleggen. Er zou bovendien in hoge mate sprake zijn van kilheid en psychopathische trekken. In het PBC heeft hij ook aantoonbaar gelogen tegen een deskundige terwijl hij diegene recht in de ogen keek, aldus het hof.

S. werd vrijdag ook veroordeeld voor een poging tot oplichting van een verzekeringsmaatschappij, hypotheekfraude en valsheid in geschrifte. S. was via een Skype-verbinding aanwezig. Tijdens het voorlezen van de uitspraak was er de nodige commotie doordat een familielid van S. onwel werd. Na afloop barstte een zus van Nazir in tranen uit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel