RIVM: minder positieve coronatesten, maar minder getest tijdens paasdagen

FLEVOLAND • Di 6 april 2021 | 16:06 • Dinsdag 6 april 2021 | 16:06

De afgelopen week zijn 908 Flevolanders positief getest op het coronavirus. Dat is een daling van ruim negen procent ten opzichte van de week daarvoor. Er zijn in Flevoland de afgelopen week aanzienlijk minder coronatests afgenomen dan een week eerder. Dat komt volgens het RIVM mogelijk doordat minder mensen zich hebben laten testen tijdens de paasdagen. Wel steeg het percentage Flevolanders dat positief testte van 7,7 naar 8,8 procent.

Minimaal vijftien inwoners van Flevoland werden in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig ziekteverloop door COVID-19. Er kwam de afgelopen week één nieuw coronasterfgeval bij in de provincie. Het ging om een inwoner van Dronten. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM.

Wisselend beeld in Flevolandse gemeenten
De besmettingscijfers zijn in de Flevolandse gemeenten wisselend te noemen. De cijfers daalden in Almere en Lelystad en bleven precies gelijk in Noordoostpolder. En in Dronten, Urk en Zeewolde steeg het aantal positief geteste personen.

Absoluut gezien werden de meeste mensen de afgelopen week positief getest in Almere: 441. Dat is een afname van ruim twintig procent ten opzichte van de 556 positieve testen van de week daarvoor. In Lelystad werden 178 mensen positief getest op corona, tegenover 182 in de week daarvoor. In Dronten werden 101 mensen positief getest op corona. Dat is een stijging van ruim negen procent ten opzichte van de 92 in de week daarvoor.

In Noordoostpolder bleef het aantal bevestigde nieuwe besmettingen precies gelijk: voor de tweede week op rij waren het er 91. Op Urk kwamen er de afgelopen week 49 coronabesmettingen bij, tegenover 38 geconstateerde besmettingen in de week ervoor. Het aantal nieuwe besmettingen in Zeewolde steeg van 38 naar 48.

Totale aantal besmettingen en uitgevoerde coronatesten
Door de 908 positieve testen van afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus 29.921 Flevolanders officieel besmet geraakt. In Flevoland zijn de afgelopen week per dag gemiddeld 1.315 mensen door de GGD getest. Het percentage dat hiervan positief is getest, lag die zeven dagen op 8,8 procent. Een week eerder werden er gemiddeld 1.575 mensen per dag getest en was het percentage 7,7 procent.

De testen hebben de afgelopen week landelijk 48.186 nieuwe besmettingsgevallen aan het licht gebracht. Dat is een daling van ruim zeven procent ten opzichte van de 51.866 van de week daarvoor. Het officieel vastgestelde aantal besmettingen in Nederland komt daarmee op 1.313.007.

Van 496.742 GGD-testen die de afgelopen zeven dagen landelijk zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 8,9 procent positief. Vorige week was dit nog 8,5 procent.

Naast de testen op de GGD-locaties, is een onbekend aantal Flevolanders door de huisarts, in een teststraat van een zorginstelling of bij een commerciële teststraat getest.

Inwoner van Dronten overleed door COVID-19
De afgelopen week kwam er in Flevoland één nieuw coronasterfgeval bij. Een week eerder waren er geen nieuwe sterfgevallen in de provincie. Het Flevolandse dodental sinds het begin van de coronapandemie is 226. Het absolute aantal sterfgevallen blijft in de provincie het hoogst in Almere met 93, gevolgd door Lelystad met 58, in Noordoostpolder 27, in Dronten 23, in Zeewolde 13 en op Urk 12. Landelijk zijn er 142 coronadoden gemeld in de afgelopen week. In de week daarvoor kwamen er landelijk 171 coronasterfgevallen bij. Het RIVM meldt dat de sterftecijfers achter kunnen lopen.

Vijftien ziekenhuisopnames in een week tijd
De afgelopen week zijn er door stichting NICE tenminste vijftien ziekenhuisopnames onder Flevolanders gemeld. Het gaat om vijf mensen uit Almere, vijf uit Lelystad, twee inwoners van Noordoostpolder, en uit Dronten, Urk en Zeewolde elk één ziekenhuisopname.

Het totale aantal ziekenhuisopnames kan hoger zijn geweest. Volgens NICE kunnen er vanuit het Flevoziekenhuis nog gegevens missen. De vijftien opnames zijn er provinciebreed vijf minder dan een week eerder. Stichting NICE heeft bijgehouden dat er in heel Nederland de afgelopen week 1.588 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen. Daarnaast stroomden er volgens de stichting in heel Nederland opgeteld 376 patiënten door naar de IC.

Ontwikkeling van de cijfers
Hieronder kun je zien hoe de aantallen besmettingen en sterfgevallen per gemeente zich de afgelopen maanden hebben ontwikkeld:

Een coronatest aanvragen kan telefonisch via 0800-1202, of via coronatest.nl. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel