RvS: Floriade-kabelbaan op dit moment geen zaak voor ons

ALMERE • Wo 7 april 2021 | 15:29 • Woensdag 7 april 2021 | 15:29

De Raad van State heeft nogmaals aangegeven zich op dit moment niet inhoudelijk te kunnen buigen over de kabelbaan op het Floriadeterrein. Die is gebouwd zonder de benodigde vergunning, maar het college van B en W heeft besloten de aanleg te gedogen. Het reguliere traject doorlopen zou voor de Floriade te veel tijd hebben gekost, waardoor de baan waarschijnlijk niet voor het begin van het evenement klaar zou zijn.

Voor Almeerder Ger-Jan Mensink is de hele gang van zaken een doorn in het oog. Hij stelt dat de gemeente een 'slager is die zijn eigen vlees keurt'. Hij hoopte via de Raad van State af te dwingen dat alsnog eerst het reguliere vergunningstraject wordt doorlopen. Maar de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van ons land, gaf eerder al aan de bezwaren van Mensink niet te kunnen behandelen. Het gemeentebestuur van Almere heeft namelijk geen formeel besluit genomen dat aan te vechten is. Eigenlijk heeft Mensink 'aangeklopt bij het verkeerde loket' zo kreeg hij te horen.

Herhaalde pogingen
Mensink drong er via een zogeheten 'verzetszaak' vervolgens nogmaals op aan dat de Raad de zaak op zich zou nemen. De conclusie die de RvS vandaag trekt is dezelfde als voorheen, namelijk dat ze niet bevoegd is om er een oordeel over te vellen.

Rechter en staatsraad Eric Helder toonde toen begrip voor de frustratie van Mensink en zijn medestanders, maar waarschuwde dat de Raad van State nu eenmaal weinig kan doen als een gemeentebestuur geen concreet besluit neemt. "Een uitlating van een wethouder dat B en W niet gaan handhaven tegen de aanleg van de kabelbaan is ook geen besluit", zei de rechter.

'Ordinaire vertragingstactiek'
Bij de behandeling van de verzetszaak begin vorige maand gaf Mensink aan dat zijn vertrouwen in de Nederlandse rechtsstaat tot een dieptepunt is gedaald. "Dit is gewoon een ordinaire vertragingstactiek om snel een kabelbaan te bouwen zonder dat het bestemmingsplan is aangepast, zonder dat er een MER-onderzoek is gedaan en zonder dat er een vergunning is verleend. Almere speelt het zo dat ze pas een vergunning aan zichzelf verleent als de kabelbaan klaar is."

Mogelijk kan Mensink het nog wel proberen bij de reguliere rechtbank. Daar kan hij dan bezwaar maken tegen de beslissing van het Almeerse college van B en W om niet op te treden tegen het aanleggen van de kabelbaan. Mensink heeft daar via een handhavingsverzoek wel om gevraagd, maar het college heeft dat naast zich neergelegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel