'Gemeente moet zich niet bemoeien met aantal fastfoodketens'

ALMERE • Do 8 april 2021 | 9:45 • Donderdag 8 april 2021 | 9:45

De gemeenteraad van Almere is verdeeld over de vraag of het aantal fastfoodrestaurants in de stad beperkt moet worden. Het onderwerp wordt donderdagavond besproken tijdens de Politieke Markt. De raad heeft het dan over de voedselstrategie van de stad.

CDA, VVD en PVV willen geen limiet op het aantal fastfoodketens. De partijen vinden dat het niet aan de gemeente is om te bepalen hoeveel fastfoodketens in de stad gevestigd zijn. Precies het tegenovergestelde bepleiten de Partij voor de Dieren en de SP. Zij willen het aantal aanbieders van fastfood beperken om zo ongezond gedrag te voorkomen.

Af een toe een snack is niet erg
"Het stimuleren van gezond voedsel, dat is een verschrikkelijk goed idee. Maar het limiteren van ongezonde voedselzaken, dat gaat het CDA veel te ver", vertelt fractie-assistent Jeltje Vliegenthart van het CDA. Volgens haar is het niet erg als mensen af en toe een snack eten. Maar daarnaast is haar partij is ook groot voorstander van vrij ondernemen.

Het stimuleren van gezond eten kan bijvoorbeeld door voorlichting op scholen. Ook kan de gemeente erop sturen dat winkels gezonde producten aanbieden, vertelt Vliegenthart. Of consumenten daar dan voor kiezen, is aan henzelf.

Beperking fastfoodlocaties
Ondernemersvereniging stadscentrum Almere laat weten tegen het beperken van fastfoodlocaties te zijn. Volgens directeur Martin Ort wordt het probleem nu bij de ondernemers neergelegd terwijl in het verleden veel is bezuinigd op gym- en zwemles voor de jeugd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel