Man moet van rechter vertrekken uit gesplitst huis

BIDDINGHUIZEN • Za 10 april 2021 | 10:35 • Zaterdag 10 april 2021 | 10:35

Joris Heemskerk uit Biddinghuizen moet van de rechter gedwongen zijn woning verlaten. Hij verloor vrijdag een zaak tegen de gemeente Dronten. Heemskerk woonde met een ander gezin in een gesplitste woning. In de woning mag van de gemeente maar één gezin wonen.

Heemskerk kocht een huis in Biddinghuizen dat al gesplitst was. Wat het verhaal bijzonder maakt is dat de woning al sinds 2004 uit twee delen bestaat, met toestemming van diezelfde gemeente. De toenmalige eigenaar van de boerderij wilde een nieuw groot huis bouwen op zijn erf. In vergelijkbare situaties wordt het oude huis dan afgebroken, maar in dit geval gebeurde dat niet. Het oude huis werd een gastenverblijf.

Dwangsommen
Maar daar gaat het mis. Ondanks de bouwvergunning voor de nieuwe woning blijft ook de oude woning op papier een woonhuis. Al vrij snel gaan er twee verschillende gezinnen wonen. Dit wordt pas duidelijk in 2010 als het nieuwe huis per executie wordt verkocht. De gemeente grijpt in en vanaf dat moment wordt alleen het oude huis bewoond. Het nieuwe huis staat zeven jaar leeg, te verpauperen. Dan koopt Heemskerk het pand.

Het andere gezin dat daar woont, eiste vervolgens dat Heemskerk zou vetrekken. De gemeente ging daarin mee en zette daar ook dwangsommen op. De partijen stonden eerder ook voor de rechter. Die oordeelt nu dat Heemskerk moet vertrekken, omdat hij later op die plek is gekomen dan het andere gezin.

'Gemeente zit fout'
Heemskerk hoeft zijn woning niet per direct te verlaten. Hij gaat namelijk hoger beroep aantekenen. Dat ziet hij met vertrouwen tegemoet. Volgens hem handelt de gemeente in strijd met het bestemmingsplan. Daarom denkt hij tijdens het hoger beroep gelijk te krijgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel