Clubs blij met wet die 'greep uit de kas' moeilijker maakt

LELYSTAD • Ma 12 april 2021 | 6:17 • Maandag 12 april 2021 | 6:17

Nog te vaak gaan er dingen mis binnen besturen van verenigingen en stichtingen. Slecht bestuur kan voor grote problemen zorgen. Vanaf 1 juli geldt de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Deze nieuwe wet moet ervoor zorgen dat besturen professioneler gaan functioneren om ellende te voorkomen.

Een penningmeester die er met het geld vandoor gaat. Met enige regelmaat komt dit nieuws voorbij. Ook bij SV Lelystad '67 is dit in in het verleden gebeurd. Een bestuurder ging er toen met een kleine 2 ton vandoor. "Dit heeft voor veel problemen gezorgd en we konden fluiten naar het meeste geld", vertelt huidig bestuurder Martijn Laurense. Hij is blij dat de regels aangescherpt worden.

WBTR
"De wet regelt dat een bestuur zaken beter vastlegt. Zo moet duidelijk zijn wat er moet gebeuren als één van de bestuurders niet bij een belangrijke beslissing kan zijn. Ook moet worden beschreven hoe je voorkomt dat het persoonlijk belang van een bestuurder boven het belang van de stichting of vereniging komt te staan", vertelt Peter Moerkens van het Instituut voor Verenigingen, Branches en Beroepen.

Het is volgens Moerkens vooral belangrijk dat je bij problemen achteraf kan aantonen dat je de zaken binnen het bestuur goed op orde had. "Als je dat niet kan is het bestuur hoofdelijk aansprakelijk bij schade. Je moet dus bijvoorbeeld zien te voorkomen dat de penningmeester stiekem geld naar zichzelf overmaakt. Dit kan je doen door bij betalingen twee bestuursleden te betrekken. Om het nog veiliger te maken kan je ook nog en een kascommissie instellen die vreemde betalingen snel opmerkt", aldus Moerkens.

Volgens Martijn Laurense van de voetbalclub uit Lelystad geeft de nieuwe wet veel houvast voor besturen. "Het wordt veel duidelijker wat je allemaal moet regelen. Je moet zekerheden inbouwen. Wij hebben vooruitlopend op de wet bijvoorbeeld al een soort van raad van commissarissen ingesteld. Die raad houdt ons bestuur de spiegel voor en houdt ons scherp. Wij zijn daar heel blij mee want we hebben in het verleden dus gezien wat voor een ellende wanbestuur kan geven."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel