Aeres: masteropleiding zeer waardevol voor ons en Almere

ALMERE • Ma 12 april 2021 | 19:55 • Maandag 12 april 2021 | 19:55

De start van de eerste Masteropleiding van de Aeres Hogeschool Almere in september is een belangrijke stap voor het hoger onderwijs in de stad. De opleiding hoort bij de ambitie van Almere om hoogwaardig onderwijs op universitair niveau aan te bieden. En het blijft niet bij één masteropleiding. Dat zegt directeur Wil Bekkerink van Aeres Almere.

De hogeschool kondigde vorige week aan volgend studiejaar te beginnen met de opleiding Food Systems Innovation. Dat gebeurt in de nieuwbouw op de Flevo Campus op het Floriadeterrein.

Tijdens de één-jarige opleiding worden studenten experts op het gebied van de voedselvoorziening in grote steden. "Waar grote steden vandaag de dag heel vaak hun voedsel van de hele wereld betrekken, willen we steden gaan helpen [...] om het voedsel uit hun eigen regio te halen", aldus Bekkerink. "Dat vergt een brede deskundigheid en wij hopen onze studenten die te kunnen aanbieden."

Almere kan bijdrage leveren aan wereldprobleem
Voedselvoorziening is vooral een probleem in megasteden in Oost-Azië, maar met zijn bescheiden schaal kan Almere wel degelijk bijdragen aan een oplossing. Rond Almere is de landbouw immers dichtbij: "Je treft hier in de omgeving voedsel aan dat heel goed te gebruiken is voor het menu van de burgers in de stad. Maar waarbij misschien ook wel andere keuzes gemaakt moeten worden: misschien minder vlees en meer plantaardig eiwit. Dergelijke keuzes kunnen we hier laten zien."

Bekkerink hoopt dat Aeres de nieuwe opleiding start met zo'n twintig nationale en internationale studenten. En met fysiek onderwijs in het nieuwe gebouw, dat ondanks het vele werk dat nog gedaan moet worden, eind augustus klaar moet zijn. Studenten worden voorbereid op een baan in het bedrijfsleven, bij overheden of bij adviesbureaus. In de studie wordt samengewerkt met opleidingen in het Britse Bristol, Soest in Duitsland, Turijn in Italië en Angers in Frankrijk.

Tweede masteropleiding Almere in voorbereiding
In Dronten had Aeres al een masteropleiding, maar dit is de eerste in Almere. Aeres heeft een tweede in voorbereiding: gezond gedrag en leefomgeving. Het ministerie van Onderwijs heeft twijfels of voor studenten wel voldoende kansen op de arbeidsmarkt zijn. De hogeschool is bezig om het ministerie van het nut te overtuigen. Daarna moet de opleiding nog een internationale goedkeuring of accreditatie krijgen. Dat is een langdurig traject, dat bij de masteropleiding Food Systems Innovation ruim twee jaar heeft geduurd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel