Adviseurs Unigolf lobbyen bij raad voor woningbouw Golfresort

LELYSTAD • Ma 12 april 2021 | 20:53 • Maandag 12 april 2021 | 20:53

De gemeente Lelystad zou wél een vergunning moeten afgeven voor woningbouw op het Flevo Golfresort, want de plek waarop gebouwd zou moeten worden is juist bedoeld voor wonen. Bovendien is er in Lelystad en omgeving grote behoefte aan luxe woningen. Dat stellen de juridisch adviseurs van projectontwikkelaar Unigolf in een brief aan de gemeenteraad. Unigolf is tevens eigenaar van het Flevo Golfresort aan de noordwestzijde van de stad.

Het college van B en W wees eind maart een aanvraag van Flevo Golf Resort BV ofwel Unigolf af om de villawijk uit te breiden met in totaal 138 huizen: 116 aan de zuidzijde, 22 aan de noordzijde. Unigolf wil daarvoor de helft van de 18-holes golfbaan opgeven. Die is al enige tijd niet meer winstgevend en sinds 1 januari zelfs gesloten. Met het plan voor woningbouw kan de golfbaan in aangepaste vorm als 9-holes baan behouden blijven.

Het college herhaalde het al eerder geuite standpunt dat extra woningen in het Golfresort in strijd zijn met het bestemmingsplan. Bovendien zijn de huidige bewoners er komen wonen, omdat ze direct aan een golfbaan willen wonen. Met extra woningen wordt daarvan afgeweken.

'Grond primair bedoeld voor wonen'
In de brief schrijven de juridisch adviseurs dat de golfbaan zich op gronden bevindt die "primair voor de functie wonen zijn aangewezen en daarbij aanvullend, doch niet exclusief, zijn aangeduid als geschikt voor wonen." In de voorwaarden die aan het gebied zijn gesteld, zijn maximale bouwhoogtes en andere eisen opgenomen.

De adviseurs van Unigolf mengen zich met hun brief in de actuele politieke discussie over woningbouw in de stad. De raad heeft in een amendement opgedragen dat er tot 2040 40.000 woningen moeten worden bijgebouwd. De brief van de adviseurs stelt dat er grote behoefte is aan woningen, waarbij het plan voor de maximaal 138 huizen in het Flevo Golfresort "een bijdrage levert aan de grote kwantitatieve én kwalitatieve woningbehoefte in Lelystad, de Metropoolregio en de ambities van het Rijk om de komende jaren te voorzien in een groot aantal woningen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel