Fritesfabriek wil zonder stankoverlast naar Hollandsekant

ALMERE • Di 13 april 2021 | 6:10 • Dinsdag 13 april 2021 | 6:10

Op bedrijventerrein Hollandsekant in Almere komt mogelijk een fritesfabriek. Het Noord-Hollandse bedrijf Frites uit Zuyd wil aan de Beemsterweg zes dagen per week ambachtelijke patat bakken voor horecabedrijven. Er wordt dan per dag ongeveer 6000 kg aardappelen verwerkt.

In de omgeving van de beoogde fabriek staat een aantal woningen, onder meer op bedrijventerrein De Binderij. Maar ook de Muziekwijk en de Literatuurwijk zijn dichtbij. "Een fritesfabriek produceert natuurlijk geur. Dit kan onaangenaam zijn voor de woonhuizen in de omgeving van het terrein", staat in de aanvraag voor de omgevingsvergunning van Frites uit Zuyd. Daarom heeft het bedrijf aanvullend onderzoek naar stankoverlast verricht. Het bedrijf denkt de overlast voor omwonenden zoveel mogelijk tegen te kunnen gaan met een speciale afzuigtechniek. Ook zijn er plannen voor een schoorsteen van zo'n twintig meter hoog.

Het bedrijf heeft de gemeente Almere eind maart gevraagd of Frites uit Zuyd zich op bedrijventerrein Hollandsekant mag vestigen. De gemeente heeft daar zo'n acht weken bedenktijd voor. Volgens de regels is een fritesfabriek op die plek niet toegestaan omdat hij buiten de toegestane milieucategorie valt. Het bedrijf denkt dat het door de genoemde maatregelen toch kan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel