Oudste straat van Emmeloord: platgooien en nieuwbouw of toch opknappen?

EMMELOORD • Ma 12 april 2021 | 23:49 • Maandag 12 april 2021 | 23:49

Wat te doen met de huizen in de oudste straat van Emmeloord? Die vraag legt woningcorporatie Mercatus de bewoners van de Rietstraat en naastgelegen Zeebiesstraat de komende tijd voor. De huizen zijn ruim 75 jaar oud en naderen volgens Mercatus het einde van hun levensduur.

Bij de vraag: hoe gaan we de huizen en de straat opknappen, wil de woningbouwcorporatie de huidige bewoners al in een vroeg stadium betrekken. Het ligt voor de hand dat de woningen gesloopt worden en er nieuwe en modernere huizen voor in de plaats komen. Maar mochten de huidige bewoners massaal voor grootscheepse renovatie kiezen, dan behoort ook dat nog tot de mogelijkheden. "Wij nemen geen besluit voordat we echt met anderen gesproken hebben", zegt Mercatus-directeur Ton Beurmanjer.

"Dit zijn woningen die in de jaren '40 zijn gebouwd. Dus ook met de materialen die toen beschikbaar waren. En het zijn woningen die gebouwd zijn naar de maatstaven van toen: dus ze zijn wat kleiner, zeker boven." Hoewel de woningen de afgelopen jaren wel zijn onderhouden, komt er volgens Mercatus een moment waarop er een grotere stap nodig is. "En dat is het gesprek dat we nu gaan voeren."

Maandagmiddag zijn in de buurt de eerste nieuwsbrieven uitgedeeld, waarmee bewoners op de hoogte worden gehouden van de plannen. Voor het overleg met de bewoners is een klankbordgroep opgericht. Aangezien de straten een historische waarde hebben, wil Mercatus ook andere belangstellenden bij de plannen betrekken, bijvoorbeeld vroegere bewoners.

Wat dit alles betekent voor de enkele koopwoningen die tussen de huurwoningen staan is nog niet bekend. Woningeigenaren zouden bijvoorbeeld vrijwillig mee kunnen doen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel