Honderden bezorgde Almeerders tekenen petitie tegen komst patatfabriek

ALMERE • Vr 16 april 2021 | 15:45 • Vrijdag 16 april 2021 | 15:45

Bezorgd en verontwaardigd, dat zijn de bewoners in de Almeerse Literatuur- en Muziekwijk. Dinsdag werd aangekondigd dat op een bedrijventerrein in de buurt van hun huizen de patatfabriek Frites uit Zuyd zich wil vestigen. Eén van de bewoners in de omliggende wijken is Mirjam van Ouwel. Zij begon een petitie tegen de komst van de industriële patatbakker. Die is inmiddels ruim 500 keer ondertekend.

"Een fritesfabriek produceert natuurlijk geur. Dit kan onaangenaam zijn voor de woonhuizen in de omgeving van het terrein", stond in de aanvraag voor de omgevingsvergunning van Frites uit Zuyd. Daarom heeft het bedrijf aanvullend onderzoek naar stankoverlast verricht. Het bedrijf denkt de overlast voor omwonenden zoveel mogelijk tegen te kunnen gaan met een speciale afzuigtechniek. Ook zijn er plannen voor een schoorsteen van zo'n 20 meter hoog.

Geen geruststelling
Ondanks de maatregelen vrezen omwonenden overlast. De fabriek heeft een vergunning aangevraagd voor de Beemsterweg 21. In dat pand zat eerder een vleesverwerker. Een aantal jaar terug is dat bedrijf naar Utrecht verhuisd. Sindsdien staat het leeg. In de nabije omgeving staan veel huizen. Een deel daarvan is recent gebouwd in oude kantoorpanden. Ook staat in de omgeving een hoge flat.

De gemeente heeft de aanvraag van de milieuvergunning in behandeling genomen. Voor 24 mei wordt een beslissing genomen. Tot die tijd kunnen bewoners een zienswijze indienen tegen het plan. Volgens de regels is een fritesfabriek op die plek niet toegestaan omdat hij buiten de toegestane milieu categorie valt. Inmiddels zijn twee zienswijzen ingediend.

"Opzouten met die patatlucht. Ruik Hoofddorp met de MacCain fabriek, daar stinkt het altijd."

— Reactie op Facebook

Ophef op social media
In Facebookgroepen is ophef ontstaan over de eventuele komst van de fabriek. "Opzouten met die patatlucht. Ruik Hoofddorp met de MacCain fabriek, daar stinkt het altijd", zegt een lid van almere literatuurwijk. "Ik heb in Lelystad gewoond en als de wind verkeerd stond rook je de stank van de McCain fabriek van een paar km verderop, niet fijn!", regeert iemand anders.

Ook in de Facebookgroep Muziekwijkers houdt de fabriek de gemoederen bezig. "Lekker in het buitengebied gaan zitten! Dit hoort niet thuis in bewoond gebied. Hoe verzinnen ze het?", zegt één van de bewoners. "Maakt niet uit of de schoorsteen 20 of 50 meter hoog is, je blijft het ruiken. De Kroes is daar ook gevestigd, en die kan je ook ruiken en raden wat zij produceren die dag", stelt een andere bewoner van de Muziekwijk. Veel leden van de groep geven aan de petitie tegen de komst van de fabriek getekend te hebben.

Er zijn ook mensen die geen problemen hebben met de komst van de fabriek. Ze denken dat de stankoverlast meevalt. Ze zijn verder van mening dat het goed is voor de werkgelegenheid.

6000 kilo aardappelen
Frites uit Zuyd heeft de gemeente Almere eind maart gevraagd of het zich op bedrijventerrein Hollandsekant mag vestigen. De fabriek wil zes dagen per week ambachtelijke patat bakken voor horecabedrijven. Er wordt dan per dag ongeveer 6.000 kg aardappelen verwerkt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel