Grote zorgen over plannen voor sloop van 'De Beurs'

ALMERE • Ma 19 april 2021 | 21:44 • Maandag 19 april 2021 | 21:44

De Commissie Welstand en Erfgoed Almere maakt zich grote zorgen over de toekomst van het Beursgebouw aan de Wisselweg. Volgens de organisatie zijn er plannen ingediend om het gebouw in zijn geheel te slopen. Het zou dan later herbouwd worden met een eigentijds glazen deel.

Architectuurhistoricus en lid van de Commissie Welstand en Erfgoed Almere Jouke van der Werf vreest dat de gemeente op het punt staat om een onherstelbare fout te begaan. De commissie heeft het college van burgemeester en wethouders daarom een advies gestuurd.

Volgens Van der Werf zijn nog niet alle mogelijkheden onderzocht om 'De Beurs' te behouden voor de stad. "Het Beursgebouw is uniek voor Almere", zegt hij. "Het is het eerste gebouw van Almere-stad en stond letterlijk in the middle of nowhere." De Beurs reflecteert volgens Van der Werf als geen ander gebouw hoe men in die tijd dacht over functie en vormgeving.

Het gebouw staat nu grotendeels leeg

Brutalisme
Het gebouw valt onder de architectuurstroming brutalisme. Deze wordt gekenmerkt door vaak grote blokachtige structuren van ruw onafgewerkt beton. Bekende voorbeelden zijn het Ministerie van Financiën in Den Haag, de aula van de TU in Delft en het gebouw van de Hogeschool Amsterdam naast het Amstelstation.

Volgens de architectuurhistoricus is 'De Beurs' gebouwd als een machine. "Je ziet de trappen aan de buitenkant, de hellingbanen. Je ziet de technische installaties op het dak." Alle functies van het gebouw worden volgens Van der Werf getoond in het uiterlijk. "Almere heeft altijd gepionierd in architectuur. Dit gebouw doet die geschiedenis eer aan."

10 jaar
De Commissie Welstand en Erfgoed raadt de gemeente Almere dringend aan om een onafhankelijk bureau onderzoek te laten doen naar hoe het mogelijk is om het gebouw te behouden. Dat onderzoek moet ook uitwijzen hoe en door wie het de komende tien jaar gebruikt kan worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel