Strand Zwolse Hoek verdwijnt vanwege poepbacterie

NAGELE • Do 22 april 2021 | 19:11 • Donderdag 22 april 2021 | 19:11

Zwemstrand De Zwolse Hoek bij de Ketelbrug verdwijnt. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder besloten. De waterkwaliteit is door de E-coli bacterie al jaren niet meer voldoende.

Sinds 2018 zijn de E-coli waarden bij het strand te hoog. Dat wordt veroorzaakt door onder meer uitwerpselen van watervogels. Die zitten daar vaak in grote aantallen in de zwemzone. Ook is door de droge zomers de stroomsnelheid van de IJssel afgenomen, waardoor het water minder snel ververst.

De gemeente Noordoostpolder heeft al geprobeerd maatregelen te nemen zodat de vogels niet meer in het water konden rusten. Dat heeft niet voldoende geholpen. Volgens het college zijn er geen andere maatregelen meer te bedenken.

'Genoeg alternatieven'
De gemeente geeft nu jaarlijks 12.500 euro uit aan onder meer het onderhoud van het zwemstrand, het weghalen van afval, het maaien van de dijk en het beheer van de toiletten. De toiletten en prullenbakken worden weggehaald.

Voor de locatie wordt een permanent negatief zwemadvies ingesteld. Bij het water komen borden te staan dat het geen strand meer is.

Het gemeentebestuur geeft aan dat zwemstrandjes als de Wellerwaard, strand Schokkerhaven en twee stranden bij Urk goede alternatieven zijn voor De Zwolse Hoek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel