Onderzoek naar vleermuizen en natuurwaarden

ZEEWOLDE • Zo 25 april 2021 | 12:26 • Zondag 25 april 2021 | 12:26

Onderzoekers gaan de komende maanden tellen hoeveel vleermuizen er in Zeewolde voorkomen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Hunink Ecologie en duurt tot eind juli. Omdat de vleermuizen in het donker vliegen, doen de ecologen hun werk als het donker is. Volgens de gemeente zijn ze te herkennen aan een reflecterende jas, met daarop de naam van het bedrijf.

Om de soorten vleermuizen goed te onderscheiden, werken de ecologen met een ontvanger die de hoge, voor mensen niet hoorbare, tonen opneemt (batdetector). Deze geluiden worden door vleermuizen geproduceerd om te navigeren en te jagen op insecten. Elke vleermuissoort heeft een eigen frequentie, zodat de ecoloog ook kan zien welke soorten waar vliegen en zelfs waar zij hun verblijf hebben.

Groter onderzoek
De vleermuistelling wordt gedaan voor de gemeente, als onderdeel van een groter onderzoek naar de natuurwaarden in Zeewolde. In het zuidelijk deel van het dorp wordt gekeken naar de biodiversiteit in het gemeentelijk groen. Er wordt gelet op beschermde en zeldzame soorten dieren en planten. De gemeente zegt bij het beheren van het groen rekening met de informatie te zullen houden. Inwoners kunnen ook zelf een bijdrage leveren door bijzondere waarnemingen te melden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel