17-jarige Urker krijgt celstraf voor mishandeling en pedojagen

URK • Di 27 april 2021 | 14:07 • Dinsdag 27 april 2021 | 14:07

Een 17-jarige jongen uit Urk is maandag veroordeeld tot 219 dagen jeugddetentie omdat hij heeft meegedaan met pedojagen. Dat meldt de Telegraaf. Van de straf zijn 180 dagen voorwaardelijk. Verder kreeg hij 240 uur taakstraf.

Samen met drie andere mannen en een vrouw uit Purmerend, lokte de Urker een man in de val om hem vervolgens te mishandelen. Ook werd het slachtoffer afgeperst. Ze maakten een profiel aan op een datingsite en deden zich voor als een meisje van 15 met de naam Laura. Daarvoor werd de foto van de verdachte vrouw gebruikt. In werkelijkheid is ze 18 jaar oud.

Ze legde contact met het slachtoffer en vertelde de man dat Laura minderjarig was. In de gesprekken werd gesproken over het hebben van seks met haar.

Afspraak in een hotelkamer
Vorig jaar mei werd in een Amsterdams hotel afgesproken. De date bleek een val te zijn. Eenmaal in de kamer met Laura kwamen de Urker en de andere verdachten binnen. Er werd gelijk geweld gebruikt door de Urker. Hij sloeg het slachtoffer en bedreigde hem met een vuurwapen. Een andere verdachte heeft een mes gebruikt.

De verdachten lieten daarna belastende informatie aan het slachtoffer zien. Ze dreigden die te verspreiden als er geen geld werd betaald. Het slachtoffer ging overstag en stond zijn bankpas en pincode af. Het geld dat is buitgemaakt werd verdeeld over de verdachten. Het ging om 1250 euro.

De rechtbank oordeelt dat de verdachten uiterst geraffineerd te werk zijn gegaan. Die berekenende werkwijze laat de rechtbank zwaar wegen bij de bepaling van de straffen. De verdachten waren vooral uit op geld en hebben daarbij geen rekening gehouden met de impact van wat ze deden.

Ook man in Limmen in de val gelokt: zwaar mishandeld
De andere verdachten zijn ook veroordeeld voor hun aandeel in deze zaak. Zij waren ook betrokken bij de mishandeling en het afpersen van een ander slachtoffer in Limmen op 14 juni vorig jaar. Die man werd flink mishandeld. Hij liep een gebroken oogkas, gebroken tanden, een gebroken neus en zware kneuzingen over zijn hele lichaam op.

De hoogste straf was voor een 21-jarige man. Hij gaat anderhalf jaar de cel in. De vrouw die zich voordeed als 'Laura' kreeg 104 dagen jeugddetentie en daarbovenop 90 dagen voorwaardelijk. Verder krijgt ze psychische hulp. Ze heeft volgens de rechtbank geestelijke problemen en daarom is het jeugdstrafrecht toegepast.

De twee andere mannen uit Purmerend zijn 19 en 20 jaar oud. De eerste wordt veroordeeld tot 24 maanden celstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De andere was 'slechts' de chauffeur van de groep. Toch is hij medeplichtig oordeelt de rechtbank. Hij krijgt een gevangenisstraf van 165 dagen waarvan 60 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 180 uur.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel