300 fietsende leerlingen door Lelystad voor gymles: zorgen over veiligheid

LELYSTAD • Do 29 april 2021 | 19:58 • Donderdag 29 april 2021 | 19:58

Gymleraren die volgend jaar op de nieuwe campus Porteum in Lelystad lesgeven, maken zich zorgen over de veiligheid van leerlingen. Een grote groep scholieren moet voor de gymles fietsend naar een andere locatie in de stad. De fractie van JongLelystad deelt die zorgen over de veiligheid van de leerlingen. De partij heeft vragen over de kwestie gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

De ruimte bij sporthallen De Rietlanden naast Porteum is volgens de leraren niet voldoende voor alle leerlingen van de nieuwe campus. Hierdoor moet een deel van hen uitwijken naar andere plekken in de stad. Bijvoorbeeld bij Het Kofschip. Dat ligt op zo'n 15 minuten fietsen van Porteum.

"Zij moeten dadelijk bij elk blokuur gym op hun rooster, dwars door de stad fietsen naar een alternatieve locatie."

— Bezorgde leraren, Facebook

In een bericht op Facebook uiten leraren hun zorgen: "De allergrootste zorg die wij als docenten bewegingsonderwijs hebben is de veiligheid van onze leerlingen. Zij moeten dadelijk bij elk blokuur gym op hun rooster, dwars door de stad fietsen naar een alternatieve locatie. Dat betekent dat er elke twee uur een groep van om en nabij de 300 leerlingen heen en weer moet fietsen (150 leerlingen naar het sportgebouw en op datzelfde moment ook weer 150 leerlingen terug naar Porteum)." Het bericht is massaal gedeeld. Docenten hopen de aandacht te trekken van de gemeente Lelystad.

Minder lesuren
De aandacht van de politiek is zeker getrokken. JongLelystad maakt zich zorgen dat leerlingen straks minder lesuren overhouden omdat ze straks een half uur moeten reizen. De partij wil vooral weten welke afspraken op voorhand zijn gemaakt over de sportvoorziening bij Porteum en of de gemeenteraad daarover geïnformeerd is.

De verkeersbewegingen baren fractievoorzitter Murat Aktan grote zorgen. Hij wil weten op welke manier het college de fietsers en andere weggebruikers in goede banen gaat leiden als de jonge meute straks heen en weer rijdt door de stad. Volgens hem is de veiligheid van de leerlingen in het gedrang.

Opstoppingen
Aktan wijst erop dat ouders, en leerlingen straks allemaal gelijktijdig naar één punt in de stad rijden. Bij het begin schooldag, einde schooldag, en nu ook voor en na de gymlessen. De partij wil van het college weten of dit voor opstoppingen gaat zorgen en hoe dat opgelost moet worden.

Het lijkt JongLelystad een idee om de sporthallen bij de Rietlanden uit te breiden zodat er voldoende ruimte is. Aktan wil weten op welke termijn dit eventueel kan gebeuren.

SVOL erkent probleem
Stichting voor Voortgezet Onderwijs Lelystad (SVOL) erkent dat er te weinig plek is voor alle leerlingen om dichtbij Porteum gymles te volgen. De onderwijsgroep zegt hierover in mei met de gemeente in gesprek te gaan. De hoop is dat daar een oplossing uitkomt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel