Restafval daalt na invoering nieuwe manier van afvalinzameling

NOORDOOSTPOLDER • Za 1 mei 2021 | 12:02 • Zaterdag 1 mei 2021 | 12:02

Huishoudens in Noordoostpolder scheiden het restafval beter sinds de invoering van het nieuwe recycletarief. Dat meldt de gemeente. In totaal is er in het eerste kwartaal van dit jaar 566 ton minder restafval ingezameld dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Het gaat om een gemiddelde daling van 34 procent.

Sinds januari is er in Noordoostpolder een nieuwe manier van afvalinzameling. Uit onderzoek van de gemeente bleek dat er in het restafval nog te veel recyclebare grondstoffen zaten. Het gaat dan bijvoorbeeld om papier, glas of gft-afval. Om ervoor te zorgen dat het afval beter gescheiden wordt, betalen inwoners sinds vier maanden deels een variabel tarief. Als het restafval minder vaak wordt aangeboden, betaalt een huishouden minder. Hiermee wil de gemeente bereiken dat er in 2025 nog maximaal 60 kilogram restafval per persoon per jaar aangeboden wordt.

Plastic, blik en drinkpakken worden volgens de gemeente ook beter gescheiden dan eerst. In vergelijking met vorig jaar is er 57 procent minder afgekeurd. Binnenkort worden er extra papiercontainers geplaatst om inwoners het papier nog beter te laten scheiden. Ook is er een regeling getroffen voor inwoners met medisch afval.

Wethouder Anjo Simonse is blij dat inwoners hun afval beter scheiden: "Deze tussentijdse evaluatie laat een mooi resultaat zien, maar we zijn er natuurlijk nog niet. We blijven kijken naar de resultaten en de vragen die we van inwoners krijgen. Zo kunnen we waar nodig bijsturen, om er met elkaar voor te zorgen dat we in 2025 nog maximaal 60 kg huishoudelijk restafval per persoon hebben in Noordoostpolder."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel