Hoorzitting over bouwplannen Flevo Golf Resort

LELYSTAD • Ma 3 mei 2021 | 20:22 • Maandag 3 mei 2021 | 20:22

De gemeenteraad van Lelystad houdt volgende week dinsdagavond een hoorzitting over woningbouw in het Flevo Golf Resort. De aanleiding is het voornemen van het college van B en W om een plan voor 138 woningen in de villawijk af te wijzen.

Het college vraagt de raad om een zogeheten verklaring van geen bedenkingen af te wijzen, maar bij veel fracties leven vragen over de voors en tegens van het plan. Op initiatief van PvdA-fractievoorzitter Emiel van der Herberg maar met steun van alle fracties krijgen alle betrokken partijen de kans hun standpunt toe te lichten.

Unigolf wil juist bouwen
Zoals projectontwikkelaar Flevo Golf Resort BV van Unigolf, eigenaar van de wijk en golfbaan. Zij willen 138 luxere huizen bouwen en hiervoor de helft van de bestaande golfbaan opofferen, want die is volgens hen te groot en niet meer winstgevend te exploiteren. De baan is sinds januari al gesloten.
De extra woningen passen volgens Unigolf prima bij de ambitie van Lelystad om meer huizen te bouwen.

Met een aanvraag om te mogen bouwen heeft Unigolf het college in oktober tot een helder standpunt willen bewegen. De ontwikkelaar vindt dat het college de nieuwbouw op onterechte gronden afwijst. De discussie speelt inmiddels al bijna drie jaar.

College houdt vast aan bestemmingsplan
Ook het college van B en W zelf wordt gehoord over het standpunt tegen de bouwplannen. Het college vindt meer huizen in het gebied niet passen in het bestemmingsplan. Ook wil het stadsbestuur vasthouden aan het oorspronkelijke concept van het resort, waarbij wonen aan de golfbaan centraal staat.

Het college wil slechts 22 huizen aan de noordzijde toestaan plus de verbouwing van het clubgebouw tot appartementen. Eerder heeft zij aangeboden het onderhoud van de straten en riolering over te nemen, maar dan zou Unigolf die gratis moeten overdragen. Voor het college speelt in de afweging ook mee dat de bewoners van de wijk verdeeld zijn. Daarom heeft de gemeenteraad ook hen uitgenodigd om helderheid te krijgen.

Bewoners zijn verdeeld
De Golfclub Flevoland is voor woningbouw, al vindt zij 138 huizen te veel. De club denkt een 9-holes baan zelf winstgevend te kunnen exploiteren.

Het Burgerinitiatief Flevo Golf Resort is juist fel tegen de woningbouw en wil de 18-holes baan behouden. Zowel de Golfclub als het Burgerinitiatief zegt namens een meerderheid van de bewoners te spreken. "Dat maakt het voor de raad heel onduidelijk. Hierover hopen we meer te weten te komen", aldus Emiel van der Herberg.

Ook de Bewonersvereniging Golfpark is uitgenodigd. De woningbouw is gepland tegen de noordzijde van deze wijk aan en roept daar weerstand op. De wijk is onder meer bang om onbereikbaar te worden door de toenemende verkeersdrukte op de Houtribweg na de komst van extra wijkbewoners.

De hoorzitting wordt vanwege de coronamaatregelen online gehouden. Mogelijk volgt er op een later moment nog een raadsoverleg.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel